Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-larmen-regionraden-besokte-sodersjukhuset/

STHLM

Efter larmen: Oppositionen kräver krismöte

Bild 1 av 2 Vårdpersonal har vittnat om en kaotisk trettonhelg på bland annat Södersjukhuset. Under måndagen besökte regionråden Irene Svenonius (M) och Anna Starbrink (L) Södersjukhuset.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: jonas lindkvist, jonas lindkvist

Efter larmen om en kaotisk situation med patientsäkerhetsrisker inom Stockholms sjukvård under trettonhelgen, kräver oppositionen omedelbara åtgärder och att varslen dras tillbaka. 

– Vi vill ha ett krismöte för att diskutera patientsäkerheten, säger Aida Hadzialic. 

Trettonhelgen i Stockholms sjukvård har beskrivits som kaotisk av både personal och patienter. It-haveri och platsbrist tvingade intensivvårdspatienter att flytta och på akuten fick sjuka patienter vänta länge på vård. I DN vittnade flera läkare och sjuksköterskor om en nära omöjlig situation där patientsäkerheten hotades.  

Nu kräver Socialdemokraterna i Region Stockholm att Regionstyrelsen sammankallas till ett extra sammanträde med anledning av sjukvårdskrisen. 

– Vi har sträckt ut handen flera gånger utan att få någon respons. Nu vill vi att regionstyrelsen sammankallas för att diskutera patientsäkerheten. Det går inte att fortsätta så här – människor far illa, säger oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S). 

S vill att de varsel som lagts på akutsjukhusen Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka, och att medel skjuts in till akutsjukhusen och akutmottagningarna. 

Det går inte att fortsätta så här – människor far illa

– Det här är resultatet av åratal av slöseri i Sveriges rikaste region. Man har inte råd att göra sig av med läkare och undersköterskor, säger Aida Hadzialic. 

Före årets storhelger beskrevs beredskapen vara bättre än tidigare år bland annat när det gällde tillgången till vårdplatser som var 50 fler än inför fjolårets. Men när helgen summerats konstaterade regionens chefläkare Johan Bratt att kapaciteten inte var tillräcklig, och de öppna vårdplatserna för få. 

Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Jonas Lindberg säger att hela problemet handlar om brist på sjuksköterskor som inte kommer att försvinna så länge akutsjukhusens strama budgetramar och sparbeting ligger kvar.  

– För att rekrytera erfarna sjuksköterskor till akutsjukvården, så måste man se till att sjukhusen inte måste varsla och se över de strama sjukhusavtalen. Pengar finns – man kan exempelvis höja skatten, säger Jonas Lindberg.  

Efter helgens rapportering säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) att hon är bekymrad över situationen och lyfter fram regionens ekonomi som en förklaring till det tuffa läget. 

– De allra flesta stockholmare får en adekvat vård, men jag önskar att vi hade mer pengar. Men nu viker skatteintäkterna samtidigt som vi måste betala mer till utjämningsskattesystemet. De pengar vi har satsar vi på sjukvården, säger Anna Starbrink. 

 

Anna Starbrink (L). Foto: Nicklas Thegerström

Uffe Hylin är överläkare och universitetslektor i ortopedi på Södersjukhuset. Han har arbetat där i 22 år och noterat en förändring de senaste åren. Han poängterar att trettonhelgens uppmärksammade kris inte bara går att förklara med en exceptionell tid på året. 

– Vi har inte tillräckligt med vårdplatser. För tio år sedan fanns inte det här problemet.

Under söndagen arbetade Uffe Hylin bakjour på ortopedkliniken. När han kom till jobbet på måndagsmorgonen var det enligt honom 70 patienter på akuten – varav 19 som väntade på vårdplats. 

– Det är hemskt besvärligt. Om patienter behöver vänta ett dygn på akuten innan de läggs in så får de inte den vård de behöver. Om det dröjer länge innan man får operera så kan det öka risken för komplikationer i efterförloppet. 

Uffe Hylin säger att primärvården behöver förstärkas – men att även sjukhusen behöver mer resurser.

– Nu har man förstärkt med närakuter och det är bra, det avlastar lite, men det gör samtidigt att det blir fler patienter som behöver återbesök på sjukhusen. Närakuterna har inte löst problemet i den utsträckning som politikerna hade hoppats på.

 

Vi har inte tillräckligt med vårdplatser. För tio år sedan fanns inte det här problemet.

Anna Starbrink och finansregionråd Iréne Svenonius (M) besökte under måndagen Södersjukhuset. Dock inte på grund av larmen från personal och patienter de senaste veckorna, utan för att titta på den nya akutvårdsbyggnaden som håller på att driftsättas.

– Vi vill gärna samtala med Socialdemokraterna om lösningar för sjukvården framåt, säger Iréne Svenonius. 

Finansregionråd Irene Svenonius (M) säger att hon inte tror att de kommer träffa någon vårdpersonal under besöker på Södersjukhuset.– Men vi kommer tala med personal när vi går runt naturligtvis. Vi har försökt boka en fika med ett par medarbetare, men inte fått svar från dem. Foto: jonas lindkvist

Hon ifrågasätter dock hur Socialdemokraternas budgetförslag ska finansiera partiets förslag. Mer resurser till sjukhusen är inte aktuellt från styrets håll. Svenonius säger att det är upp till varje verksamhet att avgöra hur de använder resurserna.

– Det viktiga är att vi genomför de förändringarna som är planerade. En dubbelt så stor akutmottagning kommer skapa en bättre arbetsmiljö och bättre förutsättningar att ge vård till patienterna. Fler närakuter kommer att avlasta akutmottagningarna.
Läs mer: Kaotisk trettonhelg i sjukvården: ”Hög belastning och hotad patientsäkerhet”

Läs mer: Chefläkaren efter trettonhelgen: ”Kapaciteten räckte inte till