Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-nedskarningarna-kulturborgarradet-lovar-miljoner-till-stockholms-bibliotek/

STHLM

Efter nedskärningarna – kulturborgarrådet lovar miljoner till Stockholms bibliotek

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: Beatrice Lundborg

För att klara det grönblå styrets sparkrav har Stockholms bibliotek bantat bort ett 40-tal tjänster. Filialer har också tvingats stänga akut vid sjukdom och anställda vittnar om att de är oroliga för sina jobb. Efter den skarpa kritiken mot nedskärningarna lovar nu kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) att man kommer att skjuta till 16 miljoner till biblioteken.

– Jag vet att den här perioden har varit tuff för de som sliter. Men snart är det över, säger han. 

Den senaste tiden har varit tuff för Stockholms stadsbibliotek. Det blågröna styrets tidigare mål att skära bort 40 tjänster i verksamheten möttes av skarp kritik. De kapade tjänsterna är nästan hälften av de sammanlagt 90 tjänster som kulturförvaltningen behöver ta bort efter beslutet att dra åt svångremmen för huvudstadens kultursektor.

Under hösten har kritiken fortsatt från flera håll. Verksamheten har nu genomfört personalnedskärningarna. Men oron finns alltjämt kvar inom organisationen, det berättar en bibliotekarie som vill vara anonym. 

– Det är väldigt många som är oroliga för sin anställning. Det är så mycket förflyttningar att folk inte vågar säga vad de tycker, säger bibliotekarien till DN.

Biblioteken i Stockholm genomgår just nu en genomgripande omorganisation. Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarsidan är i full gång men väntas kunna avslutas under oktober. Den 4 november ska den nya organisationen dra igång – om allt går enligt planen.

”Det är väldigt många som är oroliga för sin anställning”, säger en bibliotekarie som vill vara anonym Foto: Beatrice Lundborg

Enligt Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman har de 40 borttagna tjänsterna handlat om frivilliga avgångar. Men på biblioteken vittnar anställda om att läget är kärvt. 

– Det mest alarmerande är att om någon är sjuk så riskerar biblioteken att stänga. Det är rätt tungt att ha det på sina axlar som enskild bibliotekarie: Om jag sjukskriver mig så kan biblioteket inte hålla öppet, säger den anonyma bibliotekarien. 

Fackföreningen DIK:s ordförande Anna Troberg bekräftar bilden av att bibliotekarierna är satta under hård press. 

– Jag kan ju konstatera att biblioteken är underfinansierade. Det är helt galet med lappar på dörren om någon är sjuk. Då är man ju nere på ett absolut minimum. Mer och mer faller också på bibliotekariens lott att lösa. Då behövs mer resurser. Det är en helt ohållbar situation. Det är politiskt nonchalant att man har låtit det gå så långt, säger hon.

Av de 40 bibliotek som utgör Stockholms stadsbibliotek har ett 15-tal fått begränsade öppettider under september och oktober. Det har bland annat inneburit att vissa filialer varit stängda under helger.

Bland de filialer som drabbats under hösten märks Husby bibliotek. Där har verksamheten tvingats hålla stängt på helgerna. Det har fått 17-åriga Isra Awad att reagera. Hon och flera av hennes vänner går till biblioteket för att studera.

– Går man till fritidsgården för att plugga tror killarna att man vill ha ”attention”, säger Isra Awad när DN besöker biblioteket i Husby.

Filsan Abdi instämmer.

– Vi pluggar för det mesta. Och så träffar man sina vänner, säger hon.

Tjejerna som bor i området berättar att det lilla biblioteket är en fristad. Fritidsgårdarna är däremot problematiska.

– Det är bara killar där, säger Naima Abdulqader.

En tjej i sällskapet som vill vara anonym tycker att det är viktigt att kunna studera även efter skolveckan.

– Jag skulle föredra att biblioteken kunde vara öppna för det mesta på helgerna, säger hon.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) lovar nu förändring. I det förslag till budget som det blågröna styret lägger fram den 9 oktober ingår en föreslagen förstärkning på totalt 16 miljoner kronor till biblioteken, som läggs till de knappt 318 miljoner kronor som Stockholms stadsbiblioteks budgetpost utgjorde för i år.

– Jag har förståelse för att det är tajt just nu på biblioteken. Men snart är det över, säger han. 

Enligt Jonas Naddebo kommer den nya organisationen att lösa problemen med stängda bibliotek så att man kan återgå till normala öppettider. 

– När den nya organisationen kommer på plats i november så får vi en organisation som är mer flexibel. Nu kommer vi att kunna hantera utmaningar kring sjukdom och vikariat på ett bättre sätt. 

Vad säger du till bibliotekspersonal som oroar sig för sin anställning?

– Vi har gjort en omorganisering och det har inte varit en lätt förändringsresa, men den har varit nödvändig. Och vi har inte gjort det för att vi om tre månader ska göra någonting annat. Nu har vi en organisation som vi tror på.

”Jag har förståelse för att det är tajt just nu på biblioteken”, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo. Foto: Beatrice Lundborg

Det föreslagna tillskottet kommer att fördelas på tre olika områden, varav 10 miljoner kronor ska läggas på att skapa ”trygga och öppna bibliotek i hela staden”.

– Det har varit en diskussion om att otryggheten ökar och att situationen för bibliotekarier i Stockholm utmanas. Men i Stockholm har vi under flera år arbetat med att vända trenden och vi ser nu att tryggheten ökar på våra bibliotek, säger Jonas Naddebo. 

Det andra av de tre områden som budgetförstärkningen ska läggas på är digitalisering. 5 miljoner kronor satsas på en ny digital plattform för stadens bibliotek. 

– Det kommer bland annat förbättra för dem som har funktionsvariationer och för dem som har andra språk än svenska som modersmål. Många har pekat på att biblioteken har halkat efter i digitaliseringen. Det kommer vi att lägga fokus på nu. 

Den tredje delen av budgetförstärkningen går till det internationella biblioteket – som flyttar från sina tidigare lokaler vid Odenplan till nya lokaler på Fridhemsplan. Till detta viks 1 miljon kronor under 2020, enligt budgetförslaget.

Känner du dig nöjd med förändringarna för Stockholms stadsbibliotek?

– Det är utmanande tider för många i landet och det gäller att prioritera. Men jag känner mig nöjd och känner att vi nu kan fortsätta jobba med att utveckla verksamheten. Jag vill ju att bibliotekarier ska få vara bibliotekarier och kunna koncentrera sig på sin verksamhet.