Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter ockupanternas protest – den populära bryggan får ligga kvar

När kvartersbon Arne Mårtensson fick beskedet att den populära badbryggan på Reimersholme skulle flyttas inledde han och några ungdomar en ockupation av bryggan. Nu har deras protest gett resultat – bryggan får vara kvar, åtminstone över sommaren. 

– Det är glädjande att de lyssnar på oss, det känns jättekul, säger Arne Mårtensson.

Bryggan i Reimersholme som det hela handlar om ägs av idrottsförvaltningen och är avsedd för Örnsbergs kanotförenings verksamhet. Arne Mårtensson berättar att föreningen hade sin lokal i närheten av bryggan redan på 70-talet. Men när verksamheten sedan flyttades till andra sidan udden, fick bryggan ändå ligga kvar.

– Bryggan har legat där i minst 50 år, kanske 60. Den är mer eller mindre betraktad som en fast installation som vi är vana vid att ha där, säger Arne Mårtensson som bor i närheten och ofta besöker bryggan för att ta sig ett dopp.

När ett beslut togs om att bryggan skulle flyttas till andra sidan udden och ansluta till två andra bryggor som redan ligger intill Örnsbergs kanotförenings lokal reagerade Arne Mårtensson.

– Då skulle de ha fått en tredje brygga på samma plats. Vi tycker att idrottsförvaltningen ska se till oss badande också. Det är inte så lätt att bada från stränderna på Reimersholme eftersom det finns stora stenar och är svårt att ta sig ner i vattnet. Det är bara där det finns badstegar och trappor som det funkar.

För att visa sitt missnöje inledde Arne Mårtensson och några ungdomar en småskalig ockupation av bryggan. Något som snart gav resultat. Efter att idrottsförvaltningen haft ytterligare ett möte med stadsdelen och kanotföreningen kom det nya beskedet på onsdagseftermiddagen: bryggan får ligga kvar på sin nuvarande plats, i alla fall tillfälligt.

– Det hänger på några delar, men inriktningen är att vi har pratat med de intressenter som finns kring området. Dels stadsdelen, men framför allt kanotklubben som är vår primära huvudpart och som vi samverkar kring, säger Marina Högland, förvaltningschef för idrottsförvaltningen.

Läs mer: Pålsundet ska rivas: ”Risk för liv och egendom råder” 

– Det vi har sett, då vi behövde den här rådtiden, är att vi tittat på om vi kan säkra upp för att göra en senare flytt eller om vi inte kan göra det. Vi jobbar för att kunna säkra upp bryggan så att den fungerar ändamålsenligt över sommaren och då är vår plan att inte göra flytten nu, utan till hösten.

Arkivbild på badande i Pålsundet
Arkivbild på badande i Pålsundet Foto: Lars Epstein

Marina Högland framhåller att huvudfrågan varit om bryggan är viktig eller inte för Örnsbergs kanotförenings verksamhet. Efter en del överläggande har man kommit fram till att den är det, men att det trots detta inte finns ett akut behov av att flytta bryggan redan nu.

– Vi har kommit överens med kanotföreningen om att den behövs för deras verksamhet, men att det fungerar om vi gör det senare. Det var väldigt viktigt för oss att vi fick indikationer på att vi måste säkra säkerhetsfrågan och kan vi göra det, så gör vi ingen akut snabbåtgärd nu.

Vad innebär det att säkra upp bryggan?

– Det är en ramp som behöver säkerställas. Vår entreprenör var där och förberedde en flytt, det ska återställas och sedan ska vi även säkerställa andra delar. Vi måste genomföra en besiktning av bryggan för att se att den inte är en risk i sig.

När DN kontaktar Arne Mårtensson och ger honom beskedet att bryggan kommer att ligga kvar över sommaren blir han mycket glad.

– Det är glädjande att de lyssnar på oss, det känns jättekul. Men vi vågar inte riktigt jubla förrän vi ser det i verkligheten, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.