Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-olyckan-nu-ar-krokodilerna-tillbaka-pa-skansenakvariet/

STHLM

Efter olyckan – nu är krokodilerna tillbaka på Skansenakvariet

Skansenakvariets två Kubakrokodiler är tillbaka.
Skansenakvariets två Kubakrokodiler är tillbaka. Foto: Nicklas Thegerström

I augusti inträffade en dramatisk olycka på Skansenakvariet då 79-årige Lars Liedegren fick sin ena arm avbiten av en krokodil. Efter händelsen flyttades djuren tillfälligt. Nu rapporterar P4 att de är tillbaka igen.

Det var en händelse som skapade eko även utanför Sveriges gränser när Lars Liedegren under en kräftskiva på Skansenakvariet i slutet av augusti förra året angreps av en krokodil. För DN har han berättat att hörde en skarp smäll och därefter i ögonvrån såg hur djurets käftar slutit sig om hans vänstra arm, strax ovanför armbågen.

Efter olyckan sade Jonas Wahlström, Skansenakvariets ägare och tillika ordförande i herrklubben som ordnade kräftskivan, att det inte var några brister i säkerheten som orsakade händelsen.

Lars Liedegren förlorade sin vänsterarm vid krokodilattacken på Skansenakvariet.
Lars Liedegren förlorade sin vänsterarm vid krokodilattacken på Skansenakvariet. Foto: Nicklas Thegerström

Men i början av året flyttades krokodilerna till Kolmårdens tropicarium och en större ombyggnad av akvariet inleddes. Djuren transporterades i sovsäckar med igentejpade käftar. Upprustningen av akvariet är nu färdig och krokodilerna har fått komma tillbaka, uppger P4 Radio Stockholm.

Jonas Wahlström säger till P4 att flera åtgärder har vidtagits för att höja säkerheten. Bland annat har plexiglaset som inhägnar krokodilerna höjts, ett jalusi som separerar land- och vattenområdet har installerats och en avsats intill plexiglasskyddet har tagits bort.

– Vi har byggt om helt och hållet, berättar Jonas Wahlström för radiokanalen. 

Dessutom har krokodilerna fått en finare miljö med nya stora konstgjorda träd och en större och djupare damm. 

Läs mer: Krokodilen på Skansen tog hans arm: ”Jag såg den i ögonen”