Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter överfallsmordet: Rekordmånga vill lära sig självförsvar

I Upplands Väsby erbjuds nu tjejer en gratis självförsvarskurs.
I Upplands Väsby erbjuds nu tjejer en gratis självförsvarskurs. Foto: Björn Wanhatalo

Efter mordet i Upplands Väsby har fler än någonsin anmält sig till självförsvarsutbildningar och försäljningen av självförsvarsspray har mer än fördubblats.

I Upplands Väsby erbjuds nu tjejer en gratis självförsvarskurs.

Självförsvarsskolan vid Odenplan i Stockholm har de senaste dygnen överösts med förfrågningar från personer som vill anmäla sig till kurser i självförsvar. Många av dem bor kring Upplands Väsby, där en 21-årig kvinna hittades mördad vid ett joggingspår på onsdagskvällen i förra veckan.

Stefan Sandrén är en av skolans instruktörer och berättar att långt över 100 personer hört av dig till dem sedan i onsdags.

– Så mycket folk som hört av sig till oss har det aldrig varit förut. Vi hinner inte ens svara i växeln utan missar samtal medan vi pratar med någon annan. Bara i dag har vi fått 16 mejl, säger han.

Stefan Sandrén uppskattar att de som hört av sig de senaste dagarna till 90 procent har varit kvinnor. I de vanliga självförsvarsgrupperna under terminerna är det ungefär hälften män och häften kvinnor.

Avspärrningar intill joggingspåret där 21-åringen hittades. Foto: Eva Tedesjö

Många av de som anmält sig de senaste dagarna bor i Täby, Vallentuna, Järfälla och Upplands Väsby - kommuner nära joggingspåret där 21-åringen hittades. Men spridningen är länstäckande – kanske till och med rikstäckande, enligt klubben som fått samtal från bland annat föreningar i Malmö och Vadstena.

– Att folk hör av sig till oss nu är så klart jättebra för vår verksamhet. Men det är ingen odelad glädje från vår sida utan känns givetvis olustig och har en bitter eftersmak. Vi har läst om folk som inte vågar gå ut och jogga och beväpnar sig, säger Stefan.

Även butiken Bodyguard Säkerhetsprodukter har märkt av ett ökat behov av att skydda sig själv. Sedan mordet har deras nätförsäljning av självförsvarsspray mer än dubblerats. Även återförsäljare vill köpa mer.

– Det som har hänt har påverkat försäljningen. Även att Hagamannens släppts och mordet på Lisa Holm ökade försäljningen, säger Björn Hansson, vd på företaget och fortsätter:

– Ju mer som händer blir folk mer eftertänksamma och blir räddare att det ska hända de själva.

 Blommor och ljus i närheten av den plats där en 21-årig kvinna hittades död. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Självförsvarskolans instruktörer arbetar som poliser, livvakter, ordningsvakter och flera har mångårig bakgrund inom brottsofferjouren. De kommer nu att erbjuda gratis självförsvarskurs för tjejer och kvinnor som känner sig oroliga i Upplands Väsby. Kursen kommer att hållas i samarbete med Upplands Väsby kommun, som upplåter en idrottshall där de kan vara. På så sätt hoppas de kunna öka känslan av trygghet i området.

– Det går inte att lära sig självförsvar rent teknikmässigt på en dag. Men däremot finns det mycket annat man kan åstadkomma. Vi kan skola dem taktiskt, vi kan redogöra för juridiken när det gäller att försvara sig, vi förklarar var på en gärningsmans kropp man ska rikta våld och vi låter kvinnorna testa det vi lär dem.

Är att lära sig att slåss verkligen det bästa för att känna sig trygg?

– Vi är väldigt noga med att betona att det är nödvärnsvåld. Det finns inget självändamål med våld utan det bästa självförsvaret är så klart att undvika uppenbara situationer, steg två är att avvika - kan du springa är det klart du gör det. Men har man inget val då måste man ju freda sin kropp och då är tyvärr våld enda utvägen. Vi vill lära ut att agera så att överfallet avbryts så snabbt som möjligt.

Stefan Sandrén markerar att han inte menar att kvinnor ska behöva begränsa sig eller inte ska kunna gå ut själva. Men han säger att det alltid är bra att vara flera.

– Det är exempelvis ytterst få fall av överfallsvåld som drabbar två kvinnor i sällskap. Vi tycker absolut inte man ska gå runt och vara rädd, men var observant.

Självförsvar i Upplands Väsby

I ett samarbete mellan Självförsvarsskolan och Upplands Väsbys kommun bjuds tjejer och kvinnor över 15 år in till en kostnadsfri säkerhetsutbildning. På grund av mycket hög efterfrågan erbjuder de två kurstillfällen: Söndagen den 23:e augusti samt söndagen den 30:e augusti.

Information finns här.

Tidigare artiklar.Joggingmordet

Tipsen fortsätter att strömma in till polisen men ännu har det inte skett något genombrott när det gäller mordet på den unga kvinnan i Runby.

”Mycket svårare att klara upp ett utomhusmord” Det är mycket svårare för polisen att klara upp mord som sker utomhus än i en bostad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.