Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-skadegorelsen-mot-svenonius-m-hem-polisutredningen-laggs-ner/

STHLM

Efter skadegörelsen mot Svenonius (M) hem: Polisutredningen läggs ner

Foto: Magnus Hallgren

Efter vandaliseringen av finansregionråd Irene Svenonius (M) hem förra veckan läggs nu polisutredningen om skadegörelse ner.  

– Om det skulle tillkomma några nya uppgifter så kommer ärendet givetvis att återupptas. säger förundersökningsledare Shari Tingman.

Det var under valborgshelgen som finansregionråd Irene Svenonius (M) hem utsattes för skadegörelse. Den vänsterextrema gruppen Antifascistisk aktion (AFA) har tagit på sig dådet och publicerat bilder där texten ”avgå” klottrats på en fasad.

Nu läggs polisutredningen ner, vilket Sveriges radio Ekot först rapporterade om. Shari Tingman är förundersökningsledare vid Demokrati- och hatbrottsgruppen vid Stockholmspolisen, där ärendet utretts. Han säger att det inte funnits något för polisen att gå vidare med.

– Vi har hört personerna som bor i närområdet, men ingen har sett eller hört något. Vi har även undersökt artikeln som fanns på AFA:s hemsida, men det är svårt att hitta någon gärningsperson som utfört själva brottet. 

Shari Tingman säger dock att om det skulle tillkomma några nya uppgifter så kommer ärendet att återupptas. 

Enligt Shari Tingman har Demokrati- och hatbrottsgruppen kunnat se en liten ökning av anmälda brott mot bland annat folkvalda politiker i år. 

– Med tanke på hur det ser ut i samhället i dag, med corona och så vidare, så försöker man påverka beslutsfattare, i detta fall genom skadegörelse eller genom att skicka meddelanden via nätet. Genom det tror man att man kanske kan rubba beslutsfattaren eller påverka på något sätt.

Samtidigt säger han att denna typ av brott alltför sällan kommer till polisens kännedom.

– Vi vet att folk blir utsatta hela tiden. De som framträder i tv eller vad det kan vara. De får väldigt mycket meddelanden via sociala medier eller till sin personliga e-postadress på jobbet. Men det blir normaliserat för dem, så någon annan kanske måste gå in och säga att ”detta är faktiskt ett hot”.

Shari Tingman säger att brotten mot folkvalda och journalister är allvarliga eftersom de försöker tysta den fria åsiktsbildningen.

– Det leder i förlängningen till att politiker inte vågar ha de här positionerna eller stå för sina beslut och att journalister inte våga skriva, säger han.

Irene Svenonius har kommenterat dådet i tidningen Mitt i, där hon säger att hennes fokus är den pågående pandemin.

– Vi har en säkerhetsfunktion på Region Stockholm som sköter säkerheten för min familj och för mig och jag låter inte våld och hot om våld stå i vägen för mitt arbete, sa hon till tidningen den fjärde maj.

DN har sökt Irene Svenonius, vars pressekreterare hänvisar till Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. I ett mejl till TT skriver han:

”Det är naturligtvis mycket beklagligt om de skyldiga till detta illdåd inte hittas och lagförs. Hot och hat mot förtroendevalda är ett angrepp på demokratin och får aldrig accepteras.”