Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter skandalerna – BUP-chef avgår

Foto: Lars Lindqvist

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar allvarlig kritik mot BUP Stockholm. Nu avgår chefen för BUP i Stockholm och även chefen för BUP-kliniken. Ny ledning och kristeam tillsätts för att styra upp verksamheten.

DN har tidigare berättat om anställda på BUP Stockholm som larmat om brister inom barnpsykiatrin – att barn så unga som 12 år tvångsvårdas på fel grunder, bältesläggs och tvångsinjiceras.

Nu har inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommit fram till att journalföringen vid kliniken är bristfällig och saknar tillräcklig motivering till varför vissa behandlingar satts in. I beslutet står också att ”IVO ser mycket allvarligt på att verksamheten tillämpat olika tvångs- och begränsningsåtgärder utan laga stöd.”

– Den allvarligaste delen av kritiken handlar om att tvångsvården inte är rättssäker. Det mycket allvarlig kritik som IVO riktar mot BUP och det kräver omedelbara åtgärder, säger Sten Jacobson, chefläkare och ansvarig för patientsäkerheten inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

På onsdagen lämnade BUP-cheferna in sina avskedsansökningar. Strax därefter meddelade SLSO i ett pressmeddelande att en ny ledning och ett kristeam ska tillsättas för att styra upp verksamheten. Senast 10 mars ska bristerna vara åtgärdade.

Personal vid BUP-Stockholm, som larmat om missförhållandena, är nöjda med beskedet:

– Det är en otrolig lättnad. Däremot förstår vi inte hur IVO kan komma fram till att det inte är en fara för patientsäkerheten. Ställer man inte rätt diagnos, eller skriver rätt i journaler - då hotar man patientsäkerheten.

DN har varit i kontakt med den avgående klinikchefen. Han ville inte kommentera uppgifterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.