Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Efter skilsmässan blev mitt liv helt perfekt”

Tid med vänner. Annika Norman, Jessica Lagergren, Angelica Lagergren och Viktoria Björnsdotter, med sonen William, 4 månader, träffas på Haymarket Gretas.
Tid med vänner. Annika Norman, Jessica Lagergren, Angelica Lagergren och Viktoria Björnsdotter, med sonen William, 4 månader, träffas på Haymarket Gretas. Other: Anette Nantell

Beskedet om att hennes man ville skiljas kom som en chock. I dag, drygt ett halvår senare, kan Angelica Lagergren inte tänka sig ett bättre liv. Hon tycker att tillvaron där hon kan fokusera på barnen halva tiden och sig själv den andra är perfekt.

– Jag vet att det kan låta provocerande, men just nu är livet optimalt. Att jag kan fokusera på barnen halva tiden och mig själv resten av tiden. Det är skönt att inte alltid behöva tänka på sig själv som en mamma, säger Angelica Lagergren och lyfter upp sonen Philip i famnen. 

Det är onsdag förmiddag och egentligen inte hennes ”barndag”, men då hennes före detta åkt på förkylning, hämtar hon ändå barnen Alice, 3 år, och Philip, 2 år, på förskolan. I vanliga fall har ex-paret det hon kallar ett ”2-2-3-upplägg” vilket betyder att var och en har barnen måndag, tisdag, fredag, lördag och söndag varannan vecka.  

– Det dröjer nog innan jag och min ex-man kan umgås, men vi har lyckats få till en bra rutin kring barnen. Vilket är det viktigaste i vår relation, säger Angelica som bor kvar i huset där familjen bodde fram till i våras då paret separerade - en tid då livet kändes allt annat än ”optimalt”.  

Tid med barn. De dagar då Alice och Philip är hos Angelica kan hon ge dem all sin uppmärksamhet.
Tid med barn. De dagar då Alice och Philip är hos Angelica kan hon ge dem all sin uppmärksamhet. Foto: Anette Nantell

Längs promenaden från förskolan berättar Angelica om den där första omtumlande tiden. Om hur hon chockartat tog emot beskedet om att mannen hon varit gift med sedan 2013 ville skiljas. Hon beskriver det som om hon sjönk ner i ett stort svart hål. Hur skulle hon klara att vara ifrån sina barn halva tiden av sitt liv? Och vad skulle hon göra av all den tiden?  Angelica minns då hon i tårar låg ensam bland barnens leksaker på golvet. Förtvivlad över att bilden av den lyckliga kärnfamilj som hon trodde att hon alltid skulle leva i gått i kras. Nu skulle hennes barn bli de skilsmässobarn hon själv varit som barn. 

– Det var som att falla ner i ett svart hål. Jag hade så ont i hjärtat att jag trodde jag skulle dö. En dag fick jag en sådan panikångestattack att jag hamnade på psykakuten.

Det hade varit mer skadligt för barnen att leva i en tjafsig och bråkig kärnfamilj, än att leva i två miljöer där föräldrarna är lyckliga på varsitt håll.

Den där första panikartade fasen blev tursamt nog inte så långvarig som Angelica befarat. Efter några månader där känslorna var som en ”berg- och dalbana” kom hon in i en vardagsrutin som faktiskt kändes riktigt bra. Angelica, som jobbar som frilansskribent och bloggare med eget kontor ett stenkast från huset, säger att skilsmässan har gett henne ett mer balanserat förhållningssätt till jobb, familj och fritid. I förhållandet hade hon varit den som ”gjort karriär” och så här i efterhand kan hon se att hennes jobbande var en bidragande orsak till skilsmässan. 

– I en småbarnsfamilj går det knappt för bägge föräldrarna att vara karriärinriktade samtidigt. Tiden räcker inte till. I vårt förhållande var det jag som fick den möjligheten medan han drog det tyngsta lasset hemma. Det fanns fler orsaker till separationen, men jag tror delvis han tröttnade på den uppdelningen.

”Jag kan både ha kakan och äta den”, säger Angelica Lagergren om sitt liv som nyskild singel.
”Jag kan både ha kakan och äta den”, säger Angelica Lagergren om sitt liv som nyskild singel. Foto: Anette Nantell

Nu innebar det nya livet som singel inte att hon tvingades välja mellan karriär och barn - tvärtom menar Angelica att den uppdelade tiden innebär en tillvaro där hon både ”kan ha och äta kakan”. Dagarna hon inte har barnen kan hon jobba hur mycket hon vill - vilket innebär att hon har mer tid över när barnen är hos henne.  

– Jag brukar även se till att ha handlat och städat så jag slipper göra det när de är hos mig. I dag är jag mer närvarande när jag väl är tillsammans med barnen.  

En annan aspekt av singellivet är att Angelica fått tillbaka något hon verkligen saknat - sina vänskapsrelationer. Under åren som gift levde hon i en tillvaro där hon mest umgicks med familjen. Att träffa kompisar bortprioriterades lätt - hade hon och maken barnvakt såg de till att de gjorde något på tu man hand i stället. 

– Och då blev det ofta prat om barnen ändå. Eller så började vi tjafsa om småsaker som inte hanns med i familjepusslet. I dag, när jag träffar mina kompisar mycket mer, kan jag tänka att det var något jag verkligen hade behövt göra mer av när jag levde som gift. Att det hade gett kraft till förhållandet. 

Jag har faktiskt börjat träffa någon lite smått. Jag är förälskad, men vill absolut inte ha in något vardagsliv i vår relation.

Men självklart finns det saker som varit jobbiga med separationen och i livet som ensamstående. En har varit vissa reaktioner från omgivningen. I sin blogg har Angelica fått kommentarer om att en separation med så små barn var ”egoistisk” och att hon och maken borde ha hållit ihop ”för barnens skull”. 

– Man kan inte tvinga en annan människa att fortsätta leva med en. Det hade varit mer skadligt för barnen att leva i en tjafsig och bråkig kärnfamilj, än att leva i två miljöer där föräldrarna är lyckliga på varsitt håll.  

Att Angelica upplever sin tillvaro som ”optimal” innebär heller inte att känslor av ensamhet kan uppstå - som den tomhet som kan dyka upp de dagar ”barnbytardagarna” sker hemma och inte på förskolan.  Därtill spökar den idylliska bilden av kärnfamiljen fortfarande mellan varven. 

– Det kan hugga till när man ser bilder på familjer som gör saker tillsammans på Instagram. Å andra sidan vet jag att bilderna inte nödvändigtvis talar för sanningen. 

Tid med Prins. Angelica lånar mosterns häst Prins när hon behöver lite egentid.
Tid med Prins. Angelica lånar mosterns häst Prins när hon behöver lite egentid. Foto: Anette Nantell

Angelica berättar om hur hon och hennes tvillingsyster nyligen tillbringade en helg på landet för att skriva på en gemensam barnbok. När de på söndagskvällen skildes åt - systern åkte till sin familj och hon till sitt tomma hus - sved det till. Angelica ville ju också ha en familj att komma hem till. Systerns tankar var dock raka motsatsen. 

– Hon sa, ”å, vad skönt för dig som bara kan åka hem och dega framför ”Bachelor”. Kvällen slutade med att hon kom hem till mig och la sig bredvid. Hon hade bråkat med sin sambo.   

Hur ser du på framtiden? Vill du fortsätta leva som singel eller hoppas du på tvåsamhet?

– Jag har faktiskt börjat träffa någon lite smått. Jag är förälskad, men vill absolut inte ha in något vardagsliv i vår relation. Vad som än händer med honom kommer jag vara försiktig med att flytta ihop med någon. En sådan här härlig tillvaro kommer jag nog inte ha för evigt så jag passar på att njuta här och nu.

Läs mer om singlar i Stockholm

Länkar till tidigare artiklar i serien ”Den nya singeln” finns i faktarutan längst ned här.

Fakta.Angelica Lagergren

Ålder: 32.  

Bor: Åkersberga. 

Gör: Skribent, bloggare och poddare. 

Angelicas tips för en bra singeltillvaro med delad vårdnad

1. Gör saker du mår bra av de dagarna du inte har barnen. Är det att träna? Gör det. Är det att gå och lägga dig i soffan direkt efter jobbet och äta godis till middag? Gör det! Allt som får dig att må bra är ett steg i rätt riktning.

2. Tillåt dig själv att känna. Det är inget fel i att vara ledsen, arg eller bitter. Tillåt dig själv att må skit när du gör det. På samma sätt som jag tycker att du ska tillåta dig själv att bara vara lycklig när du mår bra. Det går upp och ner, låt det göra det.

3. Planera och strukturera. Jag mår bäst av att göra saker när jag inte har barnen. Jag bokar in träffar med vänner eller går på dejt. Jag planerar och strukturerar min tid mycket bättre nu än förut.

Serie.Den nya singeln

Del 5

Var femte stockholmare bor ensam. Men är ensam alltid lika med olycklig? Är singellivet bara ett mellanläge i väntan på ett förhållande och att ”det riktiga livet” ska börja? Myterna om singellivet är många, men känns lätt förlegade 2017.

I en artikelserie i DN Stockholm träffar vi några av stadens alla ensamstående som inte ser lycka som synonymt med tvåsamhet.

Läs del 1:

”Jag vet inte riktigt vad jag ska ha en man till”

Stockholm svämmar över av singlar

Läs del 2:

”Ingen kommer att bli kär i dig för att du är duktig”

Läs del 3:

”Just nu är jag jättekär i mina fyra bromancer”

Läs del 4:

”Jag får hellre ett barn själv, än med fel person”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.