Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-skotten-mot-vaktaren-facket-utfardar-skyddsstopp/

STHLM

Efter skotten mot väktarna – facket utfärdar skyddsstopp

Källargången i Rinkeby där två väktare blev beskjutna på måndagskvällen. Den ena väktaren sköts i båda benen medan den andre klarade sig utan fysiska skador. Foto: Jonas Lindkvist

I måndags kväll blev en väktare skjuten i båda benen i Rinkeby. Nu har fackförbundet Transport infört skyddsstopp för de vaktbolag som verkar i området. Flera av företagen har själva valt att på eget initiativ kliva av sina uppdrag.

– De upplever att det är för farligt att arbeta där, säger Martin Miljeteg, arbetsmiljöombudsman.

Under onsdagen har polis och vaktbolagen haft krismöte.

Sedan tisdagskvällen arbetar inga väktare i Stockholmsförorten Rinkeby. Fackets regionala skyddsombud har infört skyddsstopp sedan två väktare ett dygn tidigare blev beskjutna när de arbetade i en hyresfastighet för att öka tryggheten. En av dem träffades i båda benen och fördes till sjukhus, den andre fick inga fysiska skador.

Väktarbolagen måste nu göra objektsbaserade risk- och konsekvensanalyser tillsammans med behörigt utsedda skyddsombud innan deras anställda får återuppta arbetet.

Beskedet fick polisen att omedelbart kalla till krismöte. Med kort varsel dök ett 30-tal representanter från vaktbolagen upp för att få en klarare lägesbild. Transportarbetarförbundets centrala och regionala arbetsmiljöombudsmän deltog också.

– Skulle det som hände i måndags leda till att vaktbolagen får svårt att rekrytera eller att man drar sig bort från området vore det förödande. Ännu värre vore det om fackets skyddsstopp fortsätter gälla, säger Frida Nordlöf, biträdande lokalpolischef i Rinkeby.

Enligt henne skulle vare sig polisen – eller medborgarna – klara sig utan alla de väktare som ronderar i Rinkeby under kvällar, nätter och helger.

– Skjutningen visar att en gräns är passerad, vi ser oerhört allvarligt på det som hänt. Det är uppenbart att vi måste skruva till vår samverkan, fortsätter Frida Nordlöf.

Redan innan skyddsstoppet infördes hade, enligt facket, flera av arbetsgivarna på eget initiativ tagit sitt arbetsgivaransvar och beslutat att inte låta sina anställda arbeta i Rinkeby – en utveckling som polisen tycker är olycklig.

– Det är av största vikt att vi delar med oss av vår lägesbild – men också att väktarna får dela med sig av sina erfarenheter. Vi ska göra vad vi kan för att backa upp dem och se till att de kan utföra det värdefulla arbete de utför på Järvafältet, säger Frida Nordlöf.

Lokalpolischefen Niclas Andersson vill understryka allvaret.

– När det gäller utredningen kring det som hände kraftsamlar vi. Vi ska göra allt vi kan för att klara upp brottet. Vår bedömning nu är att det handlar om en enskild händelse, det rör sig inte om någon eskalering av oro i området, tvärtom är läget bättre än på många år, om än i skuggan av dödskjutningarna, säger han.

Martin Miljeteg, centralt arbetsmiljöombud, följer frågan nära. 

– Beslut om skyddsstoppet har fattats på regional nivå. Det som hänt är fruktansvärt och väldigt allvarligt. Efter mötet med polisen kommer vi nu att fortsätta diskussionerna om vilka trygghetsskapande åtgärder som krävs för att det ska vara säkert att arbeta i Rinkeby, säger han.

Beslutet kan komma att hävas i närtid.

– Vi har haft ett bra samtal med polisen och kommer att göra nya utvärderingar av beslutet om skyddsstopp efter hand, säger Martin Miljeteg.

Som DN kunde berätta i tisdags har i princip samtliga fastighetsägare på Järvafältet köpt in väktartjänster från olika privata bolag för att sköta ronderingar av både fastigheter och utemiljöer. Det handlar om ett stort antal väktare från flera olika vaktbolag. 

Deras uppdrag är att verka för att de boende känner sig trygga – de arbetar mot ordningsstörningar och ser till att obehöriga inte befinner sig i källare och trapphus. Under de senaste åren har även deras uppdragsgivare allt mer kommit att lyfta det relationsbyggande uppdraget.

Frida Nordlöf, biträdande lokalpolischef i Rinkeby. Foto: Privat

Enligt de boende som DN har varit kontakt med uppskattas väktarna av de allra flesta. 

– Skulle skyddsstopp fortsätta råda någon längre tid för väktarna vore det illa. Det går så snabbt att tappa mark här ute. Vi behöver alla goda krafter som verkar för att upprätthålla trygghet och ordning, säger Frida Nordlöf.

Polisen har nu för avsikt att lyssna noga på vaktbolagen för att se vad man kan göra för att stötta dem. Finns det adresser eller platser som bör patrulleras på ett annat sätt än i dag måste kännedomen om dem spridas och samarbetat mellan polis och vaktbolagen intensifieras.

Under mötet på onsdagen framkom att vaktbolagen delar polisens lägesbild: generellt sett har det blivit mycket lugnare på Järvafältet. Polis och räddningstjänst har kunnat arbeta utan att hotas eller störas, antalet personrån har minskat, liksom antalet bostadsinbrott.

Föreningen Fastighetsägare i Järva bekräftar att man upplever att man är inne i en god spiral. Vid pågående renoveringar av fastigheter tänker man numera väldigt mycket på brottsförebyggande åtgärder. 

Vid senaste trygghetsmätningen uppgav 80 procent av medborgarna att de känner sig trygga – det var en ökning med 20 procentenheter jämfört med mätningen innan.

Skyddsstopp har tidigare varit aktuellt för flera yrkesgrupper som verkar på Järvafältet. Åtgärden har vidtagits för såväl brevbärare som parkeringsvakter och fritidsgårdspersonal samt vid ett tillfälle även på en skola i området.

Ingen har ännu gripits för måndagens skjutning som utreds som misstänkt mordförsök. Enligt DN:s källor överrumplades de två väktarna av ett antal personer i en källargång. På grund av förundersökningssekretessen vill polisen inte gå in på några detaljer kring händelseförloppet.

Polisen söker nu vittnen till händelsen.

Läs mer: Spred skräck i Årsta – åtalas för mordförsök 

Läs mer: Skyddsombud kräver åtgärder efter stenkastning