Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-skrapkaoset-oviss-framtid-for-det-populara-badet/

STHLM

Efter skräpkaoset – oviss framtid för det populära badet

01:02. Här är en av Stockholms mest populära badplatser – som nu stänger på grund av nedskräpning.

Efter nedskräpning, hot och mycket biltrafik stängde den privata markägaren Blå lagunen i Ekerö, en av Stockholms mest populära badplatser.

Nu vill flera politiker att Ekerö kommun sköter badet.

– Nej, vi har egna kommunala bad som vi satsar på, svarar kommunalråd Adam Reuterskiöld (M).

Stor sandstrand och turkosblått vatten gjorde ett före detta sandtag i Ekerö kommun till en av Stockholms mest populära badplatser. 

Men Blå lagunen är sedan några veckor stängd. Den privata markägaren och lokala vägföreningar har infört parkeringsförbud i området och förbjudit biltrafik.

– Det har varit en mycket uppskattad badplats, både lokalt och regionalt. Men vi har full förståelse för markägaren och boende i området. Det beteende som en del besökare har haft är helt oacceptabelt, säger Hanna Svensson (S), oppositionsråd i Ekerö kommun.

Ekeröbon Jonas Bergstrand, 62, vid Blå lagunen i Ekerö kommun. Foto: Paul Hansen

Badgäster har bland annat dumpat skräp, miljöfarliga ämnen och skrot på badplatsen. Bonden som har arrenderat marken runt Blå lagunen har blivit hotad när han bett badgäster att plocka upp sitt skräp. 

Ungdomar som skött parkeringen vid badet och tagit 50 kronor för parkering och service med bajamajor och soptunnor har blivit trakasserade och fått höra glåpord. Felparkerade bilar har gjort det svårt för ambulans och räddningstjänst att komma fram när det inträffat olyckor och bränder i soputrymmen.

Den tidigare infarten till Blå lagunen blockeras nu av en bom, stora stenar och ett meterdjupt dike. Allemansrätten ger personer dock rätt att röra sig i området till fots.

– Allemansrätten gör det möjligt att vara på mark som man själv inte äger och det är väldigt bra men det kräver också ett ansvar från varje person. Problemet är att man inte tar det ansvaret och man förstör för människor, djur och natur, säger kommunalråd Adam Reuterskiöld (M).

– Besökarna har kommit från stora delar av Stockholmsområdet. Naturligtvis har inte alla skräpat ner men alldeles för många. Det har varit ungdomsgäng från söderförort och norrförort som skapat otrygghet, framför allt senare mot kvällen. Det har också varit en hel del trafik där vissa har kört vansinnigt fort, gjort farliga omkörningar och skapat trafikolyckor, säger Ove Wallin, gruppledare för C.

Kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M). Foto: Jonas Lindkvist

Den privata markägaren har inga planer på att öppna badplatsen och få dit biltrafik igen. Den tidigare arrendatorn har sagt upp arrendet och vill inte heller sköta badet. Markägaren har dock sagt att det skulle kunna öppna igen framöver, men bara om någon vill ansvara för driften och hyra marken.

Nu vill flera lokala partiföreträdare från oppositionen att Ekerö kommun hjälper markägaren att sköta Blå lagunen.

– Jag tycker att kommunen ska göra det till ett kommunalt bad. Det är tråkigt att en av kommunens stora turistattraktioner fått stänga, säger Fredrik Ohls (L), ledamot i fullmäktige.

Mikke Lillman, ordförande för V i Ekerö, håller med.

– Kommunen borde stötta markägaren på något sätt så att badet kan fortsätta att vara öppet. Denna anläggning borde kunna drivas på ett hållbart sett. Kanske ett samarbete mellan privat och offentlig är det bästa. Vi kan om vi vill.

Blå lagunen som många är vana att se badplatsen. Bilden är tagen sommaren 2018. Foto: Lisa Mattisson

En annan som är öppen för det är Ulrika Sandin, gruppledare för MP.

– Jag tycker att kommunen skulle kunna utveckla området till ett än mer attraktivt besöksmål som en del i att utveckla hela kommunens besöksnäring. Ju fler platser som attraherar besökare, desto större möjligheter finns det för vår lokala besöksnäring att utvecklas, säger hon.

– Om kommunen, eller någon annan, var beredd att satsa på området skulle vi gärna vilja se en begränsning av bilar i direkt anslutning till vattnet och i stället ha en parkering lite längre bort från badet.

Hanna Svensson säger att S inte har diskuterat frågan om Blå lagunens framtid.

– Däremot ser vi positivt på att kommunen i större utsträckning arbetar mer med besöksnäring och turism. Blå lagunen är ett välbesökt och uppskattat bad. Kanske vore det möjligt att utveckla det och få fler att besöka fler ställen i Ekerö. 

Längs hela badet ligger skräphögar. Foto: Paul Hansen

Ekerö kommun styrs av en borgerlig minoritet som består av M, KD och C. De tycker inte att kommunen ska ansvara för Blå lagunen.

– Vi har ett antal kommunala badstränder och att göra badplatsen till en kommunal badstrand är inget som vi siktar på. Sen är det naturligtvis oppositionens roll att kunna säga det, men då frågar jag: Hur ska vi finansiera det i så fall? säger Adam Reuterskiöld (M).

– Vi har kommunala bad som vi lägger rätt mycket pengar på. Vi har till exempel handikappanpassat bad med ramper. Jag tror att det är bättre att hålla en hög kvalitet på de bad som kommunen redan har.

Ove Wallin (C) och Sivert Åkerljung, gruppledare för KD, är överens om det.

– Vi har mycket mer prioriterade saker att lägga pengar på. Vill man inte sköta sig, vill man inte betala parkeringsavgift och vill man inte slänga soporna utan beter sig svinaktigt som många har gjort så ska kommunen inte heller gå in med skattepengar. Det vore att nästan uppmuntra till detta, säger Ove Wallin.

– Blå lagunen är inte heller en iordningställd badplats utan är en gammal grusgrop. Det är också knepigt med biltrafik i ett naturområde, fortsätter Sivert Åkerljung.

Blå lagunen i Ekerö kommun, en av Stockholms mest populära badplatser som stängt efter omfattande nedskräpning. Foto: Paul Hansen

Inte heller Stefan Björn, ordförande för det lokala Öpartiet, vill att kommunen ska sköta Blå lagunen.

– Ska badet fortsätta vara öppet så måste det vara en dialog mellan kommunen, markägaren och de boende. Hur ska det fungera? Vem ska driva det? Vi tycker inte att kommunen ska lägga pengar på att driva badet. Det finns mycket annat som kommunen behöver lägga pengar på. 

Kent Einarsson, ordförande för SD i Ekerö, säger:

– Jag vet inte om det är kommunens uppgift att sköta en badplats på privat mark. Jag tror att det skulle kosta mer än det smakar. Men det är jättetråkigt att det som skett har skett.

Läs mer: Populära badet stänger efter skräpkaoset: ”Folk har betett sig som svin” 

Läs mer: Vanligaste bortförklaringarna till att folk skräpar ner