Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-tiggeriforbudet-fi-demonstrerar-pa-lidingo/

STHLM

Efter tiggeriförbudet – Fi demonstrerar på Lidingö

Fi:s partiledare Farida al-Abani. Foto: Henrik Montgomery/TT

Lidingö blev i veckan först i Stockholms län med att införa ett lokalt tiggeriförbud. På måndag kan Täby stå näst på tur när fullmäktige röstar i frågan. 

I helgen kommer Feministiskt Initiativ att demonstrera mot utvecklingen.

– Vi vill markera för andra kommuner att det här inte är rätt väg att gå, säger partiledaren Farida al-Abani (Fi).

I måndags klubbade kommunfullmäktige på Lidingö i genom tiggeriförbudet med en rösts marginal. Förbudet börjar gälla omgående på tio torg i kommunen. Flera av länets andra kommuner kan nu följa efter.

Farida al-Abani (Fi) ser på utvecklingen med oro.

– Vi tycker det här är oacceptabelt och vi vet att många håller med. Det är inte bra att folk ser förbud som vägen att gå i stället för att hjälpa de här människorna i kampen mot fattigdom. Därför måste vi markera.

Demonstrationerna har planerats sedan en längre tid tillbaka när partiet följt utvecklingen i kommunerna. Under lördagen kommer partiet vara på plats i Lidingö centrum och Mörby centrum, i Danderyds kommun, mellan 12 och 14.

– Vi vill göra det svårare för politiker att fatta de här besluten genom att visa att folk kommer resa sig mot det här. Folk längtar efter att få komma ut och protestera för medmänsklighet och mänskliga rättigheter, säger Farida al-Abani.

Att Fi ordnar demonstrationer på Lidingö där beslutet redan är fattat, men inte i Täby där fullmäktige inte sammanträder förrän nästa vecka handlar om att partier vill samla sina resurser, förklarar hon.

– Vi hade planer på att vara i flera kommuner men vi valde att samla krafterna. Vi hade lika gärna kunnat vara i Täby eller andra kommuner där detta är aktuellt. 

Partiet menar att förbudet är en anti-ziganistisk och rasistisk handling, som straffar en redan missgynnad grupp.

– Det här hänger ihop med synen på människor med andra hudfärger och med bakgrund i andra länder. Jag som själv inte är född i Sverige är extra oroad eftersom jag vet hur mitt skinn ser ut och hur rasismen fungerar i samhället. Men det är inte jag som är den mest utsatta i den här frågan, säger Farida al-Abani.

I stället för förbud ser Feministiskt initiativ ett ökat stöd till tiggarna som lösningen på problemet. 

– Tiggeriet är så klart inte lösningen. Men det är den sista utvägen för människor och vi kan inte ta bort den. Vi behöver arbeta mer proaktivt för att göra de här människorna till en del av samhället.

Hon lyfter fram Lund som ett gott exempel.

– Där har man har erbjudit platser på långtidshärbärgen och olika typer av samhällsinformation för att ta människor bort från tiggeriet och skapa trygghet. Det behövs mer av den sortens långsiktiga lösningar för att ta personer närmare ett vanligt arbete och liv.

Läs mer: Tio tiggare splittrar Lidingö inför tiggeriförbudet 

Läs mer: Sex kommuner i Stockholm vill införa tiggeriförbud