Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-vaktbraket-i-kista-galleria-natverk-ordnade-fest-for-pojkarna/

STHLM

Efter vaktbråket i Kista galleria – nätverk ordnade fest för pojkarna

Bild 1 av 2 Talare, poeter och artisten Cherrie var på plats vid festen.
Foto: Förorten mot våld
Bild 2 av 2 Det serverades tårta och kakor på festen.
Foto: Förorten mot våld

Ett kompisgäng var i början på januari i Kista galleria för att fira en födelsedag. men firandet slutade med att pojkarna hamnade i ett uppmärksammat bråk med ordningsvakter. I helgen hölls därför en ny födelsedagsfest på Folkets Husby.

– Vi vill att de ska känna att de inte är ensamma, säger Emma Ström, talesperson för Förorten mot våld. 

Rätta artikel

Filmen på pojkarna som hamnade i bråk med ordningsvakter i Kista galleria den 5 januari spreds snabbt på sociala medier. Vakter tillkallades eftersom pojkarna upplevts som stökiga inne på biblioteket. Ingripandet spårade snabbt ur. Bland annat brottades Muad, 12, ner av en vakt och blev dragen i benet längs med golvet i Gallerian. 

Efter incidenten tvingades Muad uppsöka akuten för kraftiga smärtor, huvudvärk och sömnsvårigheter. Händelsen ledde till att vaktbolaget Securitas inledde en intern utredning angående ordningsvakternas agerande. 

Polisen har tidigare berättat att det har gjorts en polisanmälan angående ordningsvaktens hantering av Muad – polisen har också gjort en anmälan om våld mot tjänsteman, avseende ordningsvakten. Även Rädda barnen har uttalat sig. Enligt deras bedömning var ingripandet barnmisshandel. 

Kompisgänget var i gallerian för att fira en av pojkarnas födelsedag. Nätverket Förorten mot våld anordnade därför i helgen, tillsammans med Folkets Husby, en ny födelsedagsfest för pojken som fyllde år den dagen.

– Vi ville ordna ett roligt födelsedagsfirande och samtidigt visa att vi står bakom pojkarna och stöttar dem, säger Emma Ström. 

I Folkets Husby samlades under söndagen människor för att fira pojken och visa sitt stöd för kompisgänget som var med om händelsen. Tårta och kakor serverades, det hölls tal till pojkarna, två poeter var där och läste dikter och artisten Cherrie uppträdde. 

Förorten mot våld är ett nätverk som funnits i drygt två år. De bildades i samband med det ökade våldet i socioekonomiskt utsatta områden. Nätverket vill påverka politiker och åker även runt och föreläser.

– Det handlar om mänskliga rättigheter, det är det som driver oss. Inget barn ska behöva bli utsatt för våld i kontakt med ordningsmakten, säger Emma Ström.