Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Eira tog t-banan hem till matte

Foto: Sofia Juvel
Det låter osannolikt, men både polis och matte Caroline intygar att historien är sann. Labradortiken Eira åkte sju stationer med tunnelbanan hem till Gullmarsplan – själv. Hade hon inte blivit omhändertagen av vakter hade matte fått sig en överraskning vid porten till trapphuset hemma.

Fyraåriga labradortiken Eira hade fått en ny dagmatteplats i Hökarängen. Men efter gårdagens avlämning blev hemlängtan för stor. Vid niotiden lyckades hon smita ut och satte fart hemåt. Hon tog sig till Hökarängens tunnelbanestation, drygt en kilometer från dagmatten. Som om hon aldrig gjort något annat duckade hon för spärren och hoppade på gröna linjen. Tillsammans med de andra resenärerna passerade väntade hon på sin station som alla andra. Efter sex stopp stannade tåget vid Gullmarsplan där Eira klev av.

Stationens trafikvärdar fick syn på den svarta labradoren som lät sig tas om hand utan motstånd. Troligtvis hade hon klämt sin tass i någon av tågdörrarna. Den mystiska labradoren fick snabbt beundrare, men enligt rutin tvingades de nyförälskade värdarna lämna över Eira till polisen.

– Vi har hämtat katter och hundar från bussar och tåg förut, men det hör inte till vanligheterna, säger Lotta Larsson vid Söderortspolisen som var på plats när Eira kom in till stationen.

Runt lunchtid kunde en orolig matte komma och hämta henne.

– Hennes tass behöver kylas ner, i övrigt verkar hon må bra, berättade matte Caroline för DN:s reporter utanför polishuset i Västberga.

Att Eira gick av vid rätt station är anmärkningsvärt men inte otroligt, menar hundpsykologen Anders Hallgren.

– Troligast är att hon kände igen doften. Men ljudet är också ett slags fingeravtryck, säger han.

– Men när det gäller att hon åkte tunnelbana är jag överraskad. Sannolikheten att en hund ska klara av det är inte stor. Det måste vara en väldigt lugn hund.

Det är första gången hon gett sig ut i trafiken på egen hand.

– Vi bor i närheten av Gullmarsplan och hade hon inte blivit omhändertagen hade hon antagligen väntat på mig vid porten, säger Caroline och tillägger att Eira inte kommer att anförtros vare sig hemnyckel eller portkod.

Polisen väljer att ha överseende med att Eira reste utan giltig biljett. För den här gången.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.