Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Eken i oacceptabelt skick”

Eken vid tv-huset har så stora rötskador i huvudstammen och en av sidostammarna att risken för att den ska falla är större än vad som kan accepteras.

Så lyder domen från den norske arboristen Erik Solfjeld som anlitats av Stockholms trafikkontor för att få en oberoende rapport om ekens tillstånd. Erik Solfjeld geer Stockholms stad tre handlingsvägar:

– Att låta eken stå i fred och låta den falla när den vill falla – med risk för att den faller på bilar, bussar eller fotgängare.

– Att minska kronan med 40-50 procent så att stammen klarar att bära den. Det skulle ge en ek med påtagligt stympat utseende.

– Att fälla eken och låta stammarna bli hemvist för insekter och hackspettar någon annan stans på Djurgården.

Erik Solfjeld låter Stockholms stad avgöra vilket alternativ som passar, men det är uppenbart att rapporten är ett stöd för trafikkontorets bedömning att eken är en säkerhetsrisk.

De som kämpar för att bevara eken har låtit andra arborister undersöka den och komma fram till att den är så passa frisk att den klarar många decennier mitt på Oxenstiernsgatan. På onsdagen syntes för övrigt den förste nakendemonstranten i eken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.