Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ekerö: Alliansen kanske inte följer valresultatet

Folkomröstningen i Ekerö gav ett tydligt svar: 66 procent vill inte sälja det kommunala bostadsbolaget. Men den styrande borgerliga alliansen har ännu inte bestämt sig för om den ska följa resultatet.

– Valdeltagandet var lägre än vad vi hade hoppats och trott, en majoritet av Ekeröborna har inte röstat. Å andra sidan blev det ett väldigt tydligt nej i sakfrågan. Vi i allianspartierna ska sätta oss ner och analysera situationen, säger kommunalrådet Peter Carpelan (M).

45 procent av invånarna deltog i folkomröstningen. I valen ligger deltagande i Ekerö på nära 90 procent.

Den borgerliga alliansen har räknat med att göra en nettovinst på 400 miljoner kronor på försäljningen. Att behålla Ekerö Bostäder innebär stora påfrestningar på kommunens ekonomi, menar Carpelan.

– Det får konsekvenser. Vi har en rad tunga investeringar framför oss. Det är skolor som behöver rustas upp, kommunen får stå för minst 70 miljoner kronor när Ekerövägen breddas, vi har talat om att bygga ett badhus och vi behöver betala av på låneskulden, säger han.

Peter Carpelan är förvånad över att det blev ett så tydligt nej.

– Om vi följer resultatet hamnar Ekerö i ett besvärligt ekonomiskt läge, men det är också svårt att inte följa det. Det är ett väldigt svårt politiskt dilemma, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Lars Holmström tror inte att Ekerös ekonomi kommer att raseras om kommunen behåller bostadsbolaget.

– Man kan inte bygga en kommuns ekonomi på en försäljning. De investeringar vi behöver göra har vi vetat om under lång tid – och vi ska absolut inte bygga ett badhus om vi inte har råd, säger Lars Holmström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.