Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Elcykeln dubbelt så snabb som bilen

Other: Skärmdump:Youtube

Det gick mer än dubbelt så fort att ta elcykeln till jobbet jämfört med bilen. Det visar ett test i realtid som Sustainable Innovation gjort i infartstrafiken i Stockholm.

Arbetskamraterna Rikard Björk och Pia Runfors startade samtidigt på en adress i Bromma en vanlig vardagsmorgon nyligen för att ta sig till arbetsplatsen på Östermalm. För cyklisten tog resan på 9,5 kilometer 21.49 minuter, för bilisten 46 minuter.

– Vi ser generellt att man alltid tar sig snabbare fram med elcykel än med bil i Stockholms infartstrafik på sträckor under en mil, ofta på längre sträckor också, säger Roland Elander, marknadsansvarig på Sustainable Innovation, som ägs av Föreningen för energieffektivisering

Enligt Roland Elander kan man cykla elcykel ett helt år med mindre miljöpåverkan än vad en bil orsakar på en dag.

– Om 10 procent av resorna över 15 kilometer i Stockholm gjordes på elcykel skulle minskningen av trängsel och utsläpp vara jämförbar med hela effekten av trängselavgifterna, säger Roland Elander.

Jämförelsen elcykel-bil gjordes under projektet Lätta elfordon som stöds av Energimyndigheten. Projektet syftar till att få bilpendlare att välja elcykel i stället och pågår till och med november för att minska utsläpp och trängsel i rusningstrafiken.

– Det är ett mindre steg att gå från bil till elcykel än till vanlig cykel, men många väljer senare den vanliga cykeln, säger Roland Elander.

Hela färden med bil respektive cykel filmades och går att följa minut för minut på Youtube: Här finns filmen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.