Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Elefant visar vägen i t-banan

Nu är det klart hur de nya tunnelbanestationerna ska se ut. Tolv konstnärer är utvalda och på en station visar en elefant vägen ut ur underjorden.

Med utbyggnaden av nya tunnelbanan tillkommer tio helt nya stationer, en ny plattform under dagens Gullmarsplan och en ny plattform bredvid dagens plattform på Odenplan. På alla tolv blir den konstnärliga gestaltningen en integrerad del i utformningen.

Stockholmaren Thomas Karlsson är en av konstnärerna. Hans förslag är byggt kring två skulpturer – en elefant och en noshörning – som hjälper resenärerna att orientera sig på tunnelbaneperrongen. Tomas Karlsson uttrycker det så här:

– Ok, du tar tåget från Kungsträdgården mot Nacka Forum och kliver av vid Sofia, gå mot elefantskulpturen så kommer du rätt.

Åsa Jungnelius, som också är från Stockholm, beskriver sitt förslag ”Snäckan”:

– Med en feministisk utgångspunkt ser jag på tunnelbanestationen och det fysiska hålrum den utgör, som en gigantisk skulptur, en snäcka. Det monumentala hålrummet bildar insidan på snäckan och kan läsas som en hyllning till moderskapet men också vänskapen, faderskapet, omhändertagandet och kollektivets värnande av de många.

Tunnelbanan i Stockholm är internationellt omtalad som världens längsta konstutställning. Mer än 150 olika konstnärer har skapat konsten på dagens stationer. Det finns mosaiker, målningar, skulpturer, installationer, ristningar och reliefer från 1950-talet och framåt.

Vilket av de nya konstverken som hamnar var är ännu inte bestämt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.