Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Elektrikergymnasiet leder skolornas topplista

Södra latin hamnar som enda kommunala gymnasium på tio-i-topp-listan över de populäraste skolorna efter den första ansökningsperioden. Elektrikergymnasiet är populärast med 2,38 sökande per plats.

Populärast– igen. Elektrikergymnasiet i Hägersten har flest sökande per plats i hela Stockholms län. Och förra året toppade det stadens brukarundersökning. Hemligheten? Småskalig skola ger stor närhet och bättre stämning.

Men det finns en förklaring till:
– De fattar att man är skoltrött efter 9:an. Första året behöver vi inte läsa svenska eller engelska, säger Mathias Sundström, 18, från Huddinge.
Han spelar biljard med några klasskompisar i 2:an, stämningen i uppehållsrummet är lugn, några surfar, andra läser.
– Alla känner alla här, det är också skönt, konstaterar Christoffer Berggren.

Skolans 120 elever kommer från tolv kommuner. Till de 40 platser som finns i höst har 95 personer sökt, det betyder 2,38 sökande per plats. Sedan skolan startade för bara tre år sedan har meritvärdet för att komma in ökat varje år.
– De flesta är väldigt studiemotiverade. Vi har också extremt låg frånvaro, bara 3,4 procent, säger rektor Ulf Friman, som var en av tre lärare som 2006 startade den fristående gymnasieskolan.

Framgångsreceptet är enkelt, menar Ulf Friman och hans kollega Kenneth Biström. Aldrig fler än 20 elever i en undervisningsgrupp. Alltid samma schema: teori på förmiddagen, praktik efter lunch. Lärarna är kvar till fem varje dag, alla som vill ha hjälp och stöd får det. Tanken är att allt skolarbete ska klaras av på skoltid, normalt sett ges inga läxor. Miljön är ”inkluderande”, lärare och elever rör sig hela tiden i samma utrymmen och kontakten dem emellan beskrivs som ”personlig”. Först i 2:an drar man i gång med svenskan och engelskan, matten finns med hela vägen.

Och allt fler tjejer söker sig till utbildningen. I dag går det totalt åtta tjejer på skolan och fem nya är på ingång till hösten. Paulina Kiltoft, 18, från Sätra går sin fjärde termin på skolan:
– Jag trivs kanonbra. Kanske pluggar jag vidare sedan, varför inte till elingenjör?
Totalt sökte 29.158 personer till höstens intagning på gymnasieskolorna i länet.

Av de tio skolor som har flest ansökningar per plats i den preliminära intagningen ligger sju i Stockholm.
– Vi släpper in alla, utom till de samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen, där vi tar in elever från andra kommuner i mån av plats, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).
– I år är den högsta poäng som krävs 315, det betyder att du måste ha mvg i samtliga ämnen utom ett.

Av länets kommuner är Salem den där flest elever, 55 procent, valde en kommunal skola utanför hemorten. Norrtälje har störst andel, 64,2 procent, som vill stanna kvar i hemorten.

Av alla sökande har 32,3 procent valt en friskola.
– Vi såg ett trendbrott förra året, när andelen ansökningar till friskolor sjönk något, säger Lotta Edholm.

Friskolor är populärast i Vaxholm, där 65,1 procent valde det alternativet. Minst är intresset i Norrtälje, där bara 19,9 procent valde en friskola i första hand.

Men på topplistan dominerar friskolorna, med undantaget Södra Latin som hamnar på tionde plats.
– Det är en av de populäraste skolorna, säger Lotta Edholm, och generellt sett är trycket större mot Stockholm än mot ytterområdena. Men vi har minskande ungdomskullar nu, och 40 procent av eleverna väljer om i andra ansökningsperioden.

Gymnasieansökan steg för steg

17 april – preliminära intagningsresultat läggs ut på www.gymnasieintagning.se.
21 april – www.gymnasieintagning.se öppnas för omval.
11 maj – sista dag för omval.
29 juni – slutgiltigt intagningsresultat läggs ut på www.gymnasieintagning.se. Intagningsbesked skickas ut.
21 juli – sista svarsdag.

Källa: intagningskansliet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.