Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/elev-forhord-efter-hot-mot-enskede-gards-gymnasium/

STHLM

Elev förhörd efter hot mot Enskede gårds gymnasium

En elev på Enskede gårds gymnasium hämtades till förhör av polis på torsdagen. Eleven, som är myndig, ska ha uttalat verbala hot mot personal och elever på skolan, enligt skolans rektor Anna Gustavsson Avci. På fredagen befann sig poliser på skolan.

Adam Svensson
Rätta artikel

På torsdagen kom polis till Enskede gårds gymnasium och hämtade in en elev på skolan till förhör. Anledningen var att eleven ska ha uttalat flera hot dagarna dessförinnan. Det berättar skolans rektor Anna Gustavsson Avci för DN på fredagen. 

– Polisen var här och gjorde bedömningen att han skulle hämtas till förhör, säger hon.

Enligt tidningen Mitt i Stockholm har det gjorts två anmälningar mot eleven: dels av skolledningen, dels från personal. Anna Gustavsson Avci bekräftar att hon själv har lämnat in en anmälan om hot från eleven. 

– Det är verbala hot, vill jag vara tydlig med att säga. De var riktade mot personal och elever på skolan, säger hon. 

Den misstänkte eleven är en ung man som är myndig. Hoten uttalades, enligt Anna Gustavsson Avci, både under tisdagen och onsdagen. 

Under fredagen har poliser varit på plats på skolan som en extra säkerhetsåtgärd. Den misstänkte eleven är nu avstängd i en vecka. Möjligtvis kan avstängningen komma att förlängas.

Hur har stämningen på skolan varit under de här dagarna?

– Det är väldigt lugnt nu och det var lugnt i går också, säger Anna Gustavsson Avci.

Enskede gårds gymnasium har tidigare varit drabbat av ett uppmärksammat våldsdåd, då en 17-årig elev på skolan knivskars till döds av en yngre skolkamrat i december 2017. Det framkom senare att knivskärningen skedde efter ett bråk mellan pojkarna och flera andra elever på skolan blev då vittnen till händelsen. 

I juli 2018 dömdes pojken som hade utfört attacken för mord. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.