Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/elev-skots-med-soft-air-gun-skola-stanger-entreer/

STHLM

Elev sköts med soft air gun – skola stänger entréer

Det var i tisdags som en tidigare elev på Grintorpsskolan i Alby sköt en flicka med en soft air gun. Foto: Fredrik Persson/TT

En 13-årig pojke klev i tisdags in på Grindtorpsskolan i Botkyrka, beväpnad med ett soft air gun. I ett trapphus på högstadiet sköt han sedan tre skott mot en jämnårig flicka som fick ytliga skador. Från och med i dag har skolan låst dörrarna.

– Det är både oroande och sorgligt att sådant här händer, säger Mats Jonsson, rektor på Grindtorpsskolan i Alby i Botkyrka söder om Stockholm, om händelsen som Expressen var först att rapportera om.

Pojken, som tidigare hade varit elev på skolan, tog sig in på skolan utan att någon lade märke till honom. Det är i nuläget oklart om han planerat att beskjuta flickan eller om hon sköts slumpmässigt.

– Vi har ingen bild alls av vad motivet kan vara, säger Mats Jonsson.

13-åringen misstänks nu för misshandel, olaga hot, olaga intrång samt två vapenbrott.

Ingen vuxen blev vittne till händelsen, men enligt en flicka ska en ordväxling ha brutit ut mellan de två innan pojken sköt. Efter att han avlossat skotten med en soft air gun, ett slags luftvapen med vilket man skjuter plastkulor, försvann han från skolan, även det utan att något lade märke till vart han tog vägen. Flickan kunde dock identifiera honom och polis och sociala myndigheter är inkopplade.

– Vi ser det här som en isolerad händelse och tror inte att det finns någon risk för fler konflikter med anledning av det här. Det finns heller inte hotbild mot skolan, säger Mats Jonsson.

Flickan fick röda märken på handen, på magen och på benet. Efter att hon beskjutits tog hon sig till ett uppehållsrum och berättade om händelsen.

Från och med i dag fredag har skolledningen beslutat att låsa samtliga dörrar in till skolan. Själva huvudentrén dock kommer att vara öppen fram till klockan 14 på eftermiddagarna.

– Skolans expedition är placerad precis innanför så där bedömer vi att vi har bra kontroll över vilka som vill komma in i våra lokaler, säger Mats Jonsson.

Skolan är sedan tidigare kameraövervakad.

– I nuläget känns det viktigt att begränsa möjligheterna för obehöriga att komma in, inte minst för att minska den oro som en händelse som denna skapar.

Varför avvaktade ni med att låsa dörrarna och informera vårdnadshavare i två dagar?

– Vi ville så långt det var möjligt reda ut vad som hänt innan vi fattade beslutet. Även om det inte finns någon akut risk så känns det rätt att vidta den här åtgärden, även om det ställer till en del problem, både för elever och personal, svarar Mats Jonsson.

Sedan händelsen inträffade har man haft samtal med skolans alla elever för att svara på frågor och ta hand om de känslor som det inträffade skapat. Den sedan tidigare, enligt rektorn, goda kontakt man har med lokalpolisen har intensifierats. De har besökt skolan varje dag sedan i tisdags.

– Mitt intryck är att förutom de elever som befann sig i närheten så har reaktionerna inte varit så starka. Men självklart måst vi vara lyhörda, vi får inte alltid veta allt. Vi tar det här på stort allvar, fortsätter Mats Jonsson.

Grindtorpskolan hotas sedan i april i år av ett vite på en miljon kronor efter att Skolinspektionen gjorde ett första besök på skolan 2016. Då framkom brister i elevernas trygghet och studiero.

Inte förrän efter ett uppföljningsbesök i våras beslutades om vitesföreläggandet. Nu har skolan på sig till den 30 november att se till att de åtgärdsplaner som presenterats blir verklighet och får effekt.

– Vi är definitivt på rätt väg. Vi är många fler vuxna som är ute på raster och som rör sig i skolans lokaler. Vi har utbildat elever som håller i aktiviteter på rasterna och vi har valt att satsa mer på elevhälsan, säger Mats Jonsson som varit rektor på skolan i tre år.

Utöver det arbetar man med ledarskapsfrågor och med att tydliggöra lektionsstrukturerna för att komma till rätta med studieron.

– Det som nu hänt är givetvis tråkigt mot bakgrund av Skolinspektionens kritik, men händelsen har ingen koppling till den generella bilden av hur det fungerar på skolan. det är en enstaka händelse som tyvärr skulle kunnat inträffa på vilken skola som helst, säger Mats Jonsson.

Läs mer: Anmälningar om hot och våld i skolan fortsätter öka