Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Elever delas upp efter kön på skolbussen

01:07. Barnen på Al-Azharskolan i Vällingby delas upp efter kön på skolbussen. Kalla Fakta har fångat det på film.

Elever på en friskola i Vällingby delas upp efter kön på skolbussen. Pojkarna kliver på fram, medan flickorna tvingas använda bakre ingången, avslöjar TV4 Kalla fakta. ”Det är könsapartheid”, säger forskaren Devin Rexvid.

Pojkar fram, flickor bak. Med hjälp av smygtagna bilder avslöjar ”Kalla Fakta” i kvällens program hur elever mellan 6 och 10 år delas upp efter kön på skolbussen från Al-Azharskolan, en skattefinansierad muslimsk friskola i Vällingby.

– Det är en segregationsbuss, säger Devin Rexvid, forskare i socialt arbete vid Umeå universitet, i programmet.

Läs mer: Muslimsk friskola stoppar könsuppdelning

Han drar paralleller till bussarna i Alabama i USA på 50-talet där människor delades upp efter hudfärg.

– Där var det hudfärg, här är det kön, säger Devin Rexvid.

– Kvinnorna är det andra könet, de har en villkorad tillvaro. Särbehandlingen av flickor och pojkar ingår i den grundläggande socialiseringen i hemmet och det blir en förlängning av det i offentligheten.

”Kalla Fakta” har följt skolbussen vid ett flertal tillfällen och sett proceduren upprepa sig. Men skolans rektor, Hussein Ibrahim, vägrar svara på frågor och hotar med att tillkalla polisen om reportrarna inte ger sig av.

– Jag har inte möjlighet tyvärr, säger han i reportaget.

Skolan har tidigare kritiserats av bland annat Gustav Fridolin (MP) för könsuppdelade idrottslektioner. Något Hussein Ibrahim förklarade med att det efterfrågades av eleverna.

– Skolan gör inget fel, sa han då.

Roger Lindquist, biträdande rektor för Al-Azharskolan i Vällingby säger till TT att könsuppdelningen inte varit sanktionerad av skolan. 

 – Både jag och rektor konstaterar ändå att det skett, när vi ser filmen, men det är självfallet inget vi står bakom. Varför en av fritidsledarna ändå gjort så här ska vi nu försöka ta reda på.

TT: Så det är inget som har stöd från skolledningen?

– Verkligen inte. Så här får det inte gå till. Det kommer vi att vara mycket tydliga med.

TT: Vad är poängen med att dela upp flickor och pojkar?

– Vi har ingen tanke med könsuppdelad verksamhet. Varför det ändå blev så här vet jag inte. Det var ett misstag. Vi har en egen buss för elever upp till tredje klass, sedan åker de vanliga bussar till och från skolan och det är inget konstigt med det, men hur det kommer sig att det här ändå inträffat vet jag inte.

Kalla Fakta har också intervjuat ett flertal kvinnor som bor i Järva och som berättar att de utsatts för hot och trakasserier för att de inte följt informella regler om hur kvinnor bör leva och klä sig.

– Jag kommer själv från ett land där kvinnor blir förtryckta och inte får den respekt de förtjänar – och sedan kommer jag hit och hamnar i ett område där det känns som att jag fortfarande är kvar i mitt land, säger Sara, som vill flytta från Järva.

Forskaren Devin Rexvid menar att civilsamhället dragit sig tillbaka från utsatta områden och låtit konservativa krafter vinna mark:

– Kvinnor som kan klä sig som de vill, fika, ta en öl och sola på sin balkong framstår som ett väldigt stort hot för männens heder och status. De blir också ett enormt hot mot egna närstående kvinnor "tänk om de kan se en förebild i de självstängiga kvinnorna att tro att de kan leva ett annat liv än de lever".

Läs mer: Männen får maka på sig

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.