Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/elever-frikanns-for-nazisthalsning/

STHLM

Elever frikänns för nazisthälsning

En grupp elever som åtalades för att ha gjort nazisthälsningen samtidigt som de satte fingrarna under näsan i en gest för Hitlers mustasch frikänns, skriver Expressen. Enligt Södertörns tingsrätt agerade eleverna i ”ungdomligt oförstånd”.

TT Text
DN Text

Händelsen utspelade sig på en gymnasieskola i Stockholm i november 2018. Tretton elever ställde upp sig i skolans gymnastiksal och gjorde Hitlerhälsning.

En fjortonde person filmade händelsen och filmen publicerades senare på ett låst Instagramkonto som vid tillfället hade runt hundra följare.

En bild på eleverna fick sedan spridning i sociala medier, som Snapchat och Instagram, vilket ledde till att skolans rektor uppmärksammade händelsen. 

Alla de 14 inblandade åtalades i augusti misstänkta för hets mot folkgrupp.

Enligt åtalet har eleverna ”tillsammans och i samförstånd spritt ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper med anspelning på bland annat ras, trosbekännelse och ursprung.”

Eleverna har i polisförhör sagt att det var ett internt skämt och att de utsattes för grupptryck. En av eleverna har i förhör förklarat händelsen med att de hade tråkigt. ”Vi tänkte att vi skulle göra en rolig grej där och då för stunden. Det hade varit en lång och tråkig dag. Man skämtar mycket om sådant här på nätet, så vi trodde det var ok att skämta om det”, har eleven sagt.

Södertörns tingsrätt frikänner eleverna eftersom ”de tilltalades agerande snarare har varit präglat av ungdomligt oförstånd än en avsikt att uttrycka missaktning för folkgrupp.”