Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/elever-gjorde-hitlerhalsning-atalas/

STHLM

Elever gjorde Hitlerhälsning – åtalas

14 gymnasieelever på en skola i Stockholm åtalas för hets mot folkgrupp. 

Detta efter att de ställt sig på rad och gjort en nazistisk hälsning. Händelsen filmades och spreds via sociala medier. 

Händelsen ska ägt rum den 18 november 2018. 13 av de nu tilltalade radade upp sig i gymnastikhallen i en gymnasieskola i Stockholm och gjorde den nazistiska hälsningen då högerarmen lyfts rakt upp från kroppen. 

Ytterligare en person filmade hela händelsen. Senare publicerades filmen på ett låst Instagramkonto som vid tillfället hade drygt hundra följare. 

En person tog en skärmdump av bilden och skickade till den aktuella skolans rektor. Alla de 14 inblandade åtalas nu misstänkta för hets mot folkgrupp. 

De flesta av eleverna nekar till brott, även om flera av dem medger att de är med på bilden. De menar dock att de inte hetsat mot folkgrupp med uppsåt. 

Två av dem vill inte kommentera sin inställning till anklagelserna. 

En av eleverna förklarar händelsen på följande sätt under ett polisförhör: 

”Dumma killar som hade väldigt tråkigt där och då. Vi tänkte att vi skulle göra en rolig grej där och då för stunden. Det hade varit en lång och tråkig dag. Man skämtar mycket om sådant här på nätet, så vi trodde det var ok att skämta om det.”

En annan beskriver händelsen som ett internskämt. 

”Det var absolut inte meningen till nazistgrejen, inte de värderingarna heller. Det var ett internskämt inom klassen. Vi ville inte sprida det. Vi var själva i hallen.”