Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Elever på elitskola spelade in nazifilm på resa till Auschwitz

00:17. Elever på elitskola spelade in nazifilm på resa till Auschwitz.

Under en skolresa till förintelselägret Auschwitz spelade niondeklassare på en av landets mest populära skolor in en film där de heilar och imiterar Hitler. Filmen har väckt stor upprördhet bland föräldrar och skolan överväger en polisanmälan.

– Jag var illamående efter att ha sett den, men nu när jag träffat pojkarna så tycker jag synd om dem på ett sätt. Det de har gjort kan de inte göra ogjort, och det vet de också, säger rektorn.

Under hösten reste en grupp niondeklassare från Fredrikshovs slotts skola till nazisternas tidigare koncentrationsläger Auschwitz i Polen. Skolan är känd som en av Sveriges främsta grundskolor, den har bland landets högsta betygssnitt och tusentals barn står i kö för att börja där.

I flera år har skolans niondeklassare gjort resan till Auschwitz inom ramen för ett större projekt för att lära sig om Förintelsen.

Men under den senaste resan skedde något som väckt upprördhet på skolan och bland föräldrar. En stor del av klassens pojkar spelade in en film på hotellet där de iscensätter ett nazistmöte, imiterar Adolf Hitler och heilar. Filmen har sedan redigerats i svartvitt och tonsatts med det klassiska stycket ”Valkyriornas ritt”. Den har även försetts med en karta och texten ”Krakow”, den polska staden som ligger några mil öster om Auschwitz.

– Vad kan jag säga? Det är vidrigt och vi tar avstånd från det här, säger skolans rektor Maija Möller Grimakova.

DN har tagit del av meddelanden från föräldrar som är mycket upprörda och oroliga över det som inträffat. Några uppger att det redan tidigare funnits tecken på dåliga värderingar i elevgruppen. Det ska även ha höjts röster om att händelsen ska polisanmälas.

– Vi överväger fortfarande det. Vi har inte fattat beslut ännu utan jag måste hålla huvudet kallt för att bestämma vad som är rätt att göra efter skolavslutningen, säger rektorn.

Trots att filmen spelades in redan under hösten blev hon medveten om den först dagen innan sommarens skolavslutning. Hon kallade då till möte med klassens pojkar och deras föräldrar.

– Det var en dum pojkgrej och de har varit ångerfulla och förstått allvaret. Både föräldrarna och pojkarna tog avstånd från filmen och åsikterna som man kan se i filmen, säger hon.

Är ”pojkgrej” en bra beskrivning av det inträffade?

– Jag tror inte att pojkarna har de här åsikterna. Men det de gjorde är förfärligt, dumt och förskräckligt, säger rektorn och fortsätter:

– Jag var illamående efter att ha sett filmen, men nu när jag träffat pojkarna så tycker jag synd om dem på ett sätt. Det de har gjort kan de inte göra ogjort, och det vet de också.

Enligt rektorn var flera av pojkarna omedvetna om att filmen spreds eller att den redigerats med musik i efterhand.

Pojkarna som är i 15-årsåldern slutar på skolan till sommaren, men ska nu bidra till skolans värdegrundsarbete genom att berätta om händelsen. De ska även göra insatser i frivilligorganisationer, säger rektorn.

Har ni värdegrundsproblem på skolan?

– Det är den första frågan jag ställer mig. Har jag problem på skolan, det är det viktigaste för mig som rektor att veta. Vi jobbar otroligt mycket med värdegrund och pojkarna vet att vi åker till Auschwitz för att förstå vad som hänt, säger rektorn Maija Möller Grimakova.

Auschwitz var Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger. Över en miljon människor dödades i lägret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.