Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

En av de trevligaste trenderna är ”de billiga lyxkrogarna”

02:57. Vinnarna i alla kategorier Gulddraken 2017.

”Billiga lyxkrogar” är en tydlig och trevlig trend, skriver DN:s Elin Peters i en kommentar till Gulddraken 2017.

Det finns en paradox i matvärlden i dag. Man vill att det ska kännas som hemma på restaurang samtidigt som man försöker få restaurangkänsla hemma, sa kocken Mathias Dahlgren i en intervju nyligen.

Läs även: Här är årets vinnare av Gulddraken

Vi utrustar våra hemmakök med dyra köksapparater, lär oss kockarnas bästa matlagningsknep och försöker återskapa rätter vi ätit på krogen samtidigt som drömmen är att hitta en kvarterskrog där vi kan känna oss ”som hemma”. Den ska ha bra mat, vara anspråkslös och helst vill vi välkomnas som stammisar när vi kommer dit.

Och medan vardagsmåltiderna gärna äts på språng eller på stående fot, på väg mellan fritidsaktiviteter och jobb, är det vid restaurangmåltiderna vi verkligen kan sitta ner i lugn och ro, prata och umgås. Därför är det viktigt att hitta rätt restaurang för rätt tillfälle, oavsett om man ska gå ut med tjejkompisarna, fira en jämn födelsedag med släkten, äta middag med affärsbekanta eller bara äta gott med familjen.

En av de tydligaste – och trevligaste – trenderna inför årets upplaga av Gulddraken är ”de billiga lyxkrogarna”. Det är ofta lite mindre ställen som drivs av unga kockar. De har en tydlig idé om vad de vill, och styr upplevelsen genom fasta menyer som ofta förändras och för det mesta kostar mindre än ett SL-kort. Ett sätt att erbjuda lyx och härliga matupplevelser till fler än dem som har tid, råd och lust att gå på de riktiga finkrogarna. Där kan ett besök å andra sidan kosta i klass med en weekendresa till kontinenten, men för den matintresserade blir det en totalupplevelse att se hur miljö, service, miljö och drycker klickar så där helt perfekt.

Som tur är, är Stockholm en så pass stor stad att här finns utrymme för både dyr lyx och billigare lyx, mellanpriskrogar, budgetställen, barer och en uppsjö av kaféer. Huvudstaden myllrar av ambitiösa matlagare, som drömmer om att skapa den perfekta kebaben, sätta ihop vegetariska avsmakningsmenyer eller dra korken ur det mest spännande naturvinet.

Krogkommissionen äter och dricker sig igenom så många av dessa ställen som möjligt varje år. Mest spännande är att hitta något nytt, men även om omsättningen på restaurangscenen är stor finns det klassiker som hänger med år från år. Här är årets favoriter. Låt er väl smaka!

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.