Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Främling är ett för svårt begrepp för en fyraåring

Liljeholmen 10.15

 

Ettåringen är vansinnigt kränkt efter en spruta och försöker fly från läkarmottagningen. Samtidigt börjar fyraåringen prata med en man i väntrummet, eller är det mannen som börjar prata med fyraåringen? I vilket fall hör jag plötsligt fyraåringen svara på fråga efter fråga, avslutningsvis med både sitt, lillasysterns och deras gemensamma förskolas namn.

Det handlar nog bara om en man som konverserar artigt, men en kall hand griper om mitt hjärta när jag inte lyckas avbryta mitt äldsta barn i tid. 

Jag vill inte att han ska vara rädd för medmänniskor. Men jag vågar inte heller lita på att alla han möter kommer att vara snälla. Balansgången blir svår när jag på väg ut mot Liljeholmstorget försöker ha samtalet ”prata inte med främlingar”.

”Men mamma tänk om du och pappa står på andra sidan av ett hus och jag inte vet var ni är och Ellen kommer och ska visa?”

Han syftar på sin jämngamla kompis. Jag förklarar att Ellen inte räknas till ”främling” och att han då lugnt kan följa med.

”Men tänk om du och pappa har försvunnit i ASIEN och så kommer Ellens pappa och säger att jag ska följa med?”

Jag inser att ”främling” är ett för svårt begrepp för en fyraåring. Jag försöker säga att det handlar om personer han aldrig sett förut (och att jag inte planerar några resor till Asien).

”Men mamma såna man inte känner kan ju också vara kompisar?”

Jag resignerar. Ringer förskolan och larmar. Tills jag kommer på något bra sätt att varna utan att skrämma kan väl ni övriga stockholmare utan ont uppsåt sluta ställa onödiga detaljfrågor till barn.

Emma Bouvin är reporter på DN och tycker för övrigt att bilburna stockholmare ska börja erkänna väjningsplikten vid övergångsställen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.