Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Jag har blivit mamma. Till en stockholmare.

Huddinge 17.54.

Det är fredagskväll och dagen, när den skymtat förbi utanför sjukhusfönstret, har varit septembersolig och klar.

Jag hade i smyg hoppats på att min son skulle födas till tonerna av Lasse Holms ”Cannelloni macaroni”, men jag vet inte om det blev så. När den tjocka, kompakta lilla kroppen läggs upp på mitt bröst hör jag ingenting. All smärta och vrede (främst riktad mot min man) försvinner.

Jag har blivit mamma. Till en stockholmare.

Det där med stockholmare slår mig inte just då, men med åren blir det allt mer tydligt och ibland chockartat. Som när vi åker förbi vår gamla lägenhet i Midsommarkransen och någon från baksätet ropar ”jag vill heeenga i Svaaanis!”

En som säger att han faktiskt bara vill bo ”i höga byggnader”, som plötsligt slänger in ”typ” och ”asgrymt” i varannan mening. En som pekar på en container synlig från E4 och frågar om det där är Göteborg.

En som snubblar så fort han hamnar i mer avancerad terräng än asfalt men åker rulltrappa som ett proffs.

Jag har aldrig förlikat mig med att vara en stockholmare, fastän jag bott här i större delen av mitt liv. Stockholmare är ett eget släkte, av en lite störig sort, har jag alltid tyckt.

Det stämmer rätt bra på vår egentillverkade stockholmare som snart fyller fyra år. Helt klart en lite störig typ. Men också briljant. Varsågoda, invånare, för det tillskottet.

Emma Bouvin är reporter på DN och älskar av oklar anledning att berätta för folk att hon är född i Karlstad.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.