Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/emma-bouvin-jag-har-omsorgsfullt-valt-ut-ett-gang-museer-som-verkar-riktigt-trakiga/

STHLM

Emma Bouvin: Jag har omsorgsfullt valt ut ett gäng museer som verkar riktigt tråkiga

Gamla stan 11.15.

Emma Bouvin
Rätta artikel

Äntligen ledighet och tid att vara tillsammans hela familjen. Hurra! Hann jag tänka innan min man får en odefinierad, men svår, skada i en muskel och blir helt indisponibel två dagar in på det 16 dagar långa jullovet. Han kan bara ligga ner, eller stå upp och göra underliga stretchövningar i en så maklig takt att man blir vansinnig om man måste titta på eländet för länge. Särskilt om man, som jag, inte direkt är den omvårdande typen.

En del har lugna, mysiga barn som helst dräller runt hemma och rår om sig själva. Mina måste sysselsättas. Tröttas ut. Utanför hemmet, så de inte råkar komma åt sin tillfälligt funktionshindrade fars onda muskel (när jag skriver detta inser jag att min man kan vara ett geni). Hade det varit snö hade vi kunnat hänga i pulkabacken, men det är givetvis inte snö, det är slask, grått, hårda vindar och duggregn. 

Jag har omsorgsfullt valt ut ett gäng museer och aktiviteter som verkar riktigt tråkiga, sådana som absolut inte dyker upp i föräldrars medvetanden när de vill göra något kul med sina barn, för att i största möjliga mån slippa jullovslediga folkmassor. Det utesluter ganska många museer och aktiviteter. Exempelvis samtliga som man är sugen på att ägna sig åt.

Därför befinner vi oss nu på Postmuseum. Borde egentligen inte upplysa om denna pärla, för den är helt perfekt för en tvååring, en femåring och en sur och trött mamma. På Postmuseum kan man prova gamla brevbärarkläder. Man kan titta på (obs: inte röra) gamla postfordon. Man kan testa att trycka på en gammal skrivmaskin och man kan rita sina egna vykort. Sedan kan man posta dem, ett frimärke ingår i entrépriset. Tvååringen postar ändå glatt cirka 27 ofrankerade vykort som hon stämplat med en gammal poststämpel. Det sysselsätter henne i 40 minuter medan jag bara behöver sitta på en stol och stirra.

I källaren finns ett lekrum, där är det inte tomt som i övriga museet, men heller inte särskilt trångt. Barnen lastar en låtsaspostbil med paket i form av kuddar, leker med utgångna mynt i ett låtsaspostkontor och ritar. 

Lunchen intar vi i restaurangen. Det enda lediga bordet för tre sitter ihop med ett bord där ett par sitter och äter. De visar sig vara på någon slags första dejt. Om deras föräldrar aldrig får barnbarn är det troligen mitt fel.

Emma Bouvin är reporter på DN och avslöjar aldrig vilka andra tråkiga aktiviteter hon har att dra fram ur rockärmen till nästa ledighet.

Bäst just nu: Barnens underjordiska scen på Södermalm. En fantastisk fantasivärld för barn i en källare på Bondegatan, dit man tar sig medelst ruschkana.