Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Paret börjar beskylla mig för Sveriges enorma skattetryck

Röda linjen 18.25.

Fyraåringen har somnat i vagnen, ettåringen kan inte bestämma sig för om hon vill sitta hos mig eller hos sin pappa. När tunnelbanan stannar vid Slussen har hon på fyra minuter kastat sig mellan oss cirka 18 gånger och landat i sin fars famn, men jag har ännu inte hunnit flytta min väska som jag senast hon satt hos mig placerade på sätet intill.

Vagnen är inte full, men kvinnan som går på tåget ska prompt ner bredvid mig och sätter sig sånär som ovanpå min väska. ”Att folk ALDRIG kan flytta på sina väskor” gormar hon rakt ut i luften. Jag försöker le avväpnande. ”Och att folk ska LE HÅNFULLT när de inte ens kan flytta sina väskor! Sluta hånflina!”

Kvinnan är i sällskap med en man som också vill gorma. Allt känns absurt. Men jag vill inte bråka. Så jag ber om ursäkt.

Paret accepterar inte ursäkten och börjar beskylla mig för Sveriges enorma skattetryck. Killen mittemot mig frågar på engelska om jag kan översätta meningsutbytet. Argmannen meddelar att han förstår engelska. Han har dock inget att invända mot min översättning.

”Fascinerande”, tycker killen mittemot, som är från Kanada. ”Du är så vänlig. I mitt land hade de där två kastats under tåget.”

Ettåringen hoppar över till min famn. Hon petar på argkvinnan, tittar henne i ögonen – och ler ett bländande leende.

Kvinnan svarar med ett partytrick – kupar sina händer och försöker göra dem till en tuta. Hennes man påpekar att barn verkligen skulle kunna förhindra krig. All ilska kommer av sig.

(Utom min.)

Emma Bouvin är reporter på DN och blir ofta utskälld i kollektivtrafiken.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.