Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/emma-bouvin-plotsligt-befinner-jag-mig-i-tva-akuta-krissituationer/

STHLM

Emma Bouvin: Plötsligt befinner jag mig i två akuta krissituationer

Älvsjö 08.15.

Emma Bouvin
Rätta artikel

Jag har precis dukat fram frukost till barnen när jag planlöst slänger ett öga genom fönstret och får syn på det fruktansvärda. En tjock råtta ilar från vår farstukvist, längs med garageväggen och försvinner runt hörnet.

Jag kastar mig instinktivt ner på golvet. I skydd av köksbordet skickar jag nöd-sms till min man, som har sovmorgon.

”MAMMA!” ropar tvååringen och jag kryper fram från mitt gömställe för att försäkra henne om att jag har allting under kontroll. Det visar sig dock att hon inte bryr sig, hon vill bara att jag ska skala dagens tionde clementin. Eftersom min hjärna är fullt inställd på katastrofhantering gör jag därefter ett fatalt misstag.

Jag delar clementinen.

Plötsligt befinner jag mig i två akuta krissituationer. Potentiell råttinvasion och rosenrasande tvååring som kräver att jag ska sätta ihop clementinen igen. 

Mutar henne med en klubba samtidigt som jag googlar ”bli av med råttor”. Får lära mig att en råtta bara behöver ett hål stort som en enkrona för att kunna ta sig in i mitt hus, samt att de vidriga små djuren ”kan hoppa en meter utan att behöva ta sats”.

Tänker obeskrivligt ilskna tankar om Stadshusets Jonas Naddebo (C) som skulle döda Stockholms råttor med giljotin men sedan gick och blev kulturborgarråd och tydligen fick annat för sig. 

Lockar fram katten med skinka och kastar resolut ut henne på framsidan för att hon ska göra lite nytta. Katten blir kränkt. Hon står på utsidan av ytterdörren och skriker. På insidan står tvååringen och femåringen och gråter över att jag har slängt ut deras katt. Tvingas släppa in katten.

Spanar nervöst ut genom fönstret och fastnar med blicken på den nyupphängda fågelmaten i ett träd. Inser att jag av välvilja till småfåglarna själv har bjudit in fienden till min tomt. 

Maten måste plockas ner. Men jag kan inte gå ut utan att riskera att snubbla över en råtta. 

Min makes sovmorgon är slut. 

Emma Bouvin är reporter på Dagens Nyheter och önskar er alla en riktigt god jul