Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-gripen-for-sprangdadet-pa-ostermalm/

STHLM

En gripen för sprängdådet på Östermalm

02:08. Polisområdeschef Erik Widstrand: Motivbilden är okänd för närvarande.

En man i 35-årsåldern har anhållits efter explosionen på Östermalm som beskrivits som en av de kraftigaste som drabbat Stockholm. Polisen utesluter inte att fler kan komma att gripas i ärendet. 

– Motivbilden är okänd för närvarande, säger Erik Widstrand, polisområdeschef i Stockholm city.

Under onsdagsmorgonen greps en man i 35-årsåldern i södra Stockholm, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Mannen nekar till brott.

Den nu anhållne är känd av polisen sedan tidigare som kriminell. Gripandet ses av polisen som en stor framgång, berättar Erik Widstrand, polisområdeschef i Stockholm city. 

– Det är jätteviktigt att vi lyckats gripa någon. Det här är fruktansvärda brott som drabbar allmänheten, säger han.

Erik Widstrand, polisområdeschef i Stockholm City.
Erik Widstrand, polisområdeschef i Stockholm City. Foto: Magnus Hallgren

Han säger att det genomförts flera husrannsakningar och att fler kan komma att genomföras. Det kan även bli aktuellt med ytterligare frihetsberövanden i ärendet, påpekar han.

– Motivbilden är okänd för närvarande. Det får förhör med den gripne visa, säger Erik Widstrand.

Kan den gripne ingå i ett större nätverk?

– Det är jätteviktigt för utredningen att kunna lämna svar på de frågorna. Fler frihetsberövanden kan inte uteslutas, säger Erik Widstrand.

Polisen jämför nu sprängningen på Östermalm med andra sprängningar, både i Stockholm och i övriga landet, för att se om det finns samband. Senast natten till tisdagen detonerade två sprängladdningar med några minuters mellanrum i Husby och Kista.

Vad gäller frågan om den nu misstänkte mannen misstänks ha agerat ensam eller om det kan ha varit fler gärningsmän på platsen säger Erik Widstrand att det är ett svar han hoppas att den fortsatta utredningen kommer att ge.

Bara ett fåtal har gripits för de sprängningar som drabbat både region Stockholm och övriga riket. Enligt polisen är det ett intensivt spanings- och utredningsarbete som lett fram till gripandet av mannen som misstänks för sprängdådet på Östermalm.

– Vi har jobbat stenhårt med detta sedan sprängningen på Östermalm. Vi har arbetat dygnet runt, säger Erik Widstrand.

Kammaråklagare Frida Rylander är förundersökningsledare i ärendet. Hon vill inte heller berätta om huruvida den anhållne mannen hade hjälp av andra på platsen eller inte, men ”utesluter ingenting just nu”. 

Vad säger du om uppgifter i media som säger att den anhållne är medlem i Bandidos?

– Jag har också sett den uppgiften men det är inget jag kan gå in på. 

Polisen har varit förtegen om vad eventuella motiv till sprängningen skulle ha varit, och har ännu inte uttalat sig om den var riktad mot någon viss person eller något visst företag. Inte heller Frida Rylander har några svar till varför explosionen ägde rum på den aktuella adressen, eller om den anhållne har någon koppling till någon boende i huset:

– Inte vad vi vet i nuläget. Själva motivbilden är okänd för oss och det jobbar vi också på, säger hon.

Flera husrannsakningar har gjorts. Vad har de gett?

– De pågår fortfarande och jag vet att man tagit föremål och gör spårsäkring, säger Frida Rylander.

Den anhållne mannen har begärt Peter Dahlqvist som försvarare, men advokaten vill inte säga huruvida han försvarat honom tidigare.

– Jag har varit i kontakt med min klient och vi har haft vårt första förhör tidigare under dagen. Han nekar kategoriskt till brott och det vi sett hittills är inte jätteimponerande. Jag har fullt förtroende för att den här utredningen kommer att visa att han är helt oskyldig, säger Peter Dahlqvist som inte vill kommentera ärendet något mer.

Det var den 13 januari som sprängladdningen detonerade mitt i natten utanför ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan i centrala Stockholm. Sprängladdningen hade placerats utanför en port och detonationen har av polisen beskrivits som en av de kraftigaste någonsin i Stockholmsregionen. Smällen var så kraftig att den hördes flera kilometer bort.

Polisen säger att explosionen på Östermalm var en av de kraftigaste någonsin i regionen.
Polisen säger att explosionen på Östermalm var en av de kraftigaste någonsin i regionen. Foto: Mickan Palmqvist

Den tekniska undersökningen har visat att explosionen inträffade utanför entrén. Ingen skadades, men byggnaden fick omfattande skador.

– Det var en ren lyckträff att ingen skadades, har Erik Widstrand sagt tidigare om dådet.

Vilket sprängmedel har använts?

– NFC (Nationellt forensiskt centrum) får berätta om det senare när analys har gjorts av det ämne som har använts, säger Erik Widstrand nu. 

Polisen skriver på sin hemsida att man är fortsatt intresserad av tips och uppmanar den som har gjort iakttagelser att kontakta polisen.

– Allmänhetens tips är helt avgörande. Vi är fortsatt i behov av tips från allmänheten, säger Erik Widstrand. 

En boende i huset har berättat för DN att alla lägenhetsdörrar i entréplan var borta när hon och hennes familj tagit sig ner genom fastigheten.
En boende i huset har berättat för DN att alla lägenhetsdörrar i entréplan var borta när hon och hennes familj tagit sig ner genom fastigheten. Foto: Mickan Palmqvist

Explosionen rubriceras av polisen som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse, det betyder att hela polisregionens resurser ställs till förfogande. Utredningen samverkar också med den nationella insatsen Operation rimfrost.

Händelsen har också fått uppmärksamhet på nationell nivå och inrikesminister Mikael Damberg (S) berättar att han är väldigt lättad över att polisen har nått ett genombrott i ärendet.

– Gripandet visar att när man har bra underrättelser och vittnesmål så går att att nå framgång i de här ärendena, säger han.

Mikael Damberg lyfter också fram vikten av resurser och rätt metoder för att tackla denna typ av brottslighet.

– Jag tror det är oerhört viktigt att visa för dem som säger att polisen aldrig kan gripa någon eller att det är så svårt att utreda de här brotten. Det går visst, om man har rätt verktyg och arbetsmetoder.

Läs mer: 14-åring filmade förödelsen efter explosionen på Östermalm 

Läs mer: Polisen: Gärningsmännen tänker nog inte mycket på vilka det drabbar