Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-person-begars-haktad-efter-skjutning-pa-kungsholmen/

STHLM

Kvinna som begärdes häktad efter skjutning på Kungsholmen släpps fri

Häktningsförhandling mot en kvinna misstänkt för anstiftan till försök till mord efter en skjutning i Stockholm i fredags. Hon släpptes efter förhandlingen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kvinnan begärdes häktad misstänkt för inblandning i skjutningen på Kungsholmen – men efter förhandlingen släpptes hon på fri fot av tingsrätten. 

– Min klient var lättad. Hon förnekar bestämt brott, säger kvinnans advokat Ola Salomonsson.

Åklagaren har dock valt att överklaga tingsrättens häktningsbeslut till hovrätten.

TT Text

Det var i fredags morse som en advokat blev beskjuten på Kungsholmen i Stockholm. Bara några timmar senare greps och anhölls en kvinna som i dag begärdes häktad på sannolika skäl, alternativt skälig misstanke, för anstiftan till försök till mord. 

Häktningsförhandlingen inleddes vid 12 i dag. Ett stort medieuppbåd var på plats. Kvinnan nekade i rätten till brott och när häktningsförhandlingen var över meddelade rätten att hon släpps på fri fot. 

– Det var helt rätt beslut av rätten. Det var tunn bevisning. Jag kände direkt att det inte skulle hålla för att häkta någon, säger kvinnans advokat Ola Salomonsson.

Hans klient blev lättad över rättens beslut säger han men menar att detta inte behöver betyda att polis och åklagares misstankar mot henne avskrivs.

– Bara för att åklagaren fick ett ogillande yrkande så är det inte så att misstankarna automatiskt läggs ner. Självklart är det så att den här händelsen kommer att fortsätta att utredas, säger Salomonsson.

Något senare på eftermiddagen meddelades att åklagaren valt att överklaga tingsrättens häktningsbeslut till hovrätten, skriver Dagens Juridik.

Den skjutne mannen är advokat och har jobbat med flera stora mål. Den skjutne mannen har under en längre tid uppgett att han haft en hotbild mot sig. Han har vid flera tillfällen anmält en person och ansökt om besöksförbud – den kvinna som begärdes häktad och som nu släppts. Hotbilden ska inte ha någon koppling till hans yrkesutövning.

Avspärrningar efter skottlossningen på Kungsholmen i fredags då en advokat skottskadades. Foto: Magnus Hallgren

Mannen, som är i 50-årsåldern, fördes efter skottlossningen till sjukhus men mår nu enligt sin advokatbyrå efter omständigheterna bra. ”Hans ambition är att komma tillbaka helt återställd inom en snar framtid”, har byrån hälsat i sociala medier.

Den person som höll i vapnet och sköt advokaten är ännu på fri fot.

Händelsen chockade många boende på Kungsholmen. Den inträffade när ett antal människor var på väg till jobbet och flera blev vittne till efterdyningarna av skottlossningen.

Aetmat Eismael arbetar i närheten och råkade passera platsen kort efter att skjutningen hade ägt rum. Två personer hade då hunnit fram till den skadade mannen och försökte hjälpa honom.

– Det gick så snabbt. Han låg bara på marken med huvudet mot väggen. En kvinna och en man höll i honom och det var blod vid huvudet på honom, sa hon till DN efter händelsen.