Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-person-dod-efter-krock-i-polisjakt/

STHLM

En person död efter krock i polisjakt

Örbyleden under tisdagseftermiddagen. Foto: Magnus Hallgren

En person dog och minst två blev allvarligt skadade efter att en 20-årig man kraschade in i två andra bilar när han blev jagad av polis på Örbyleden i södra Stockholm strax efter midnatt. 20-åringen är dömd flera gånger tidigare för grova brott – men också för flera bilstölder. 

Strax efter midnatt flydde en personbil från polisen och i samband med efterföljandet krockade den flyende bilen med två andra bilar i korsningen Örbyleden/Grycksbovägen i Bandhagen i södra Stockholm. Den förföljda bilen hade kört längs Örbyleden innan kollisionen, enligt polisen. 

Fyra personer fördes till sjukhus och minst tre av dem hade allvarliga skador. Charlotte Wotz Ader, teamledare vid SOS Alarm, berättar att det även användes en ambulanshelikopter vid tillfället. 

– Enligt rapporten var det fyra som fördes till sjukhus. En lastades med helikopter, säger hon. 

Vid 05.40 uppgav polisen på sin webbplats att en av de allvarligt skadade personerna hade dött av sina skador. 

– Tre personer har skadats mycket allvarligt i trafikolyckan. En av dem har avlidit, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

En av bilarna som var inblandad i olyckan började brinna vid tillfället och räddningstjänsten kallades till platsen, berättar Peter Tistam, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar. 

– Vi bistod polis och ambulans vid insatsen, säger han. 

Föraren av det fordon som polisen förföljde, en 20-årig man, skadades också vid tillfället. Åklagaren i ärendet, Angelica Runesson, bekräftar uppgifterna men vill inte beskriva hur allvarliga mannens skador är. 

– Den misstänkte har vissa skador, säger hon. 

Angelica Runesson berättar också på tisdagseftermiddagen att ärendet fortfarande är i inledningsskedet.

20-åringen är misstänkt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och olovligt brukande alternativt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Towe Hägg berättar att mannen inte följde uppmaningen från polisen om att stoppa sitt fordon. 

– Föraren stannade inte utan körde vidare, säger hon. 

Den misstänkte mannen har tidigare dömts för flera grova brott. Han är också känd för att ha stulit fordon tidigare. I en dom från 2016 framgår att mannen vid flera tillfällen har kört bil utan att ha rätt till det, och att brotten ”bör bedömas som grova eftersom det skett vanemässigt”. 

I domen beskrivs också hur 20-åringen – vid tillfället 15 år gammal – vid flera tillfällen hade tagit sig in i bilägares bostäder och där tagit bilnycklar för att därefter köra iväg i de stulna bilarna. Det har också förekommit att 20-åringen har skyltat om de stulna bilarna, enligt domstolsdokument. 

Samma år, 2015, körde han en Lexus bitvis i närmare 230 kilometer i timmen mellan Bro till Tensta. I en dom från året därpå framgår att filmen från en polishelikopter visade hur den nu 20-årige mannen ”visade uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”, och att det endast var ”tillfälligheter som medförde att körningen inte ledde till en allvarlig olycka”. 

I en dom i förvaltningsrätten 2015 framgår också att han när han endast var 14 år flydde från polisen i en bil ”i hög hastighet” och att han då kraschade – men utan att skadas. 

Värmlands Folkblad har tidigare skrivit om mannen flera gånger när han tidigare vid upprepade tillfällen rymde från ett ungdomshem i länet. 

Polisen har satt in extra bevakning vid Karolinska sjukhuset, där de skadade vårdas. Polisen vill inte kommentera vad anledningen är till den extra bevakningen. 

Åklagare vid särskilda åklagarkammaren har kontaktats i samband med ärendet, berättar Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

– Det är ett rutinförfarande. Det blir alltid så när någon har skadats allvarligt vid ett polisingripande, säger hon. 

Läs mer: Man i 20-årsåldern död i trafikolycka