Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-25 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-person-i-stockholm-dod-i-nya-coronaviruset/

STHLM

En person i Stockholm död i nya coronaviruset

Videon är 4 min 9 sek lång. En person har avlidit i nya coronaviruset i Stockholm. Region Stockholm uppger att det rör sig om en äldre person som vårdats på intensivvårdsavdelning.

Sverige fick på onsdagen sitt första dödsfall till följd av nya coronaviruset. En patient som hittills vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge har avlidit.

Patienten, som var över 70 år, har haft covid-19 samt en underliggande sjukdom.

Den avlidne är en av två som har vårdats vid intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

– Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får mest allvarliga konsekvenser av covid-19, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm.

Under onsdagen hade 474 personer bekräftats smittade i Sverige, de flesta i Stockholmsområdet, 233 fall.

– Majoriteten har haft ett så lindrigt förlopp att de kunnat isoleras i hemmet utan sjukhusvård, säger Per Follin som uppmanar alla som har en infektion i kroppen att inte gå till arbetet.

– Man ska absolut inte gå till jobbet i så fall, det gäller alla.

– Det här visar på vikten av att skydda de svaga inom vården. Vi rekommenderar att man ska vara aktsam om man visar tecken på luftvägsinfektion, och att vara noggrann med handhygienen, säger Per Follin.

En person som smittats av det nya coronaviruset som vårdats vid intensivvårdsavdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge har avlidit.
Foto: Magnus Hallgren

Enligt smittskyddsläkaren har den avlidne personen inte vistats i kända drabbade områden, eller haft kontakt med någon som varit det.

– Vi har inte kunnat härleda smittan till en källa, vi misstänker i dagsläget inhemsk smittspridning, säger han.

Redan på tisdagen konstaterade Folkhälsomyndigheten att smittan nu också ser ut att sprida sig i samhället och inte enbart via smittade som rest utomlands eller som smittats av personer som gjort det.

– Risken att dö i det nya coronaviruset är mellan 8 till 15 procent om man är över 70 år och ju äldre man blir desto högre risk blir det, säger Per Follin.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, var dödsfallet inte oväntat:

– När man har så pass många fall som vi börjar få och dessutom hos äldre då blir det dödsfall, det visar all erfarenhet från andra länder.

Vad innebär det att vi kan ha en inhemsk smittspridning?

– Den kommer förstås från början från någon som tagit med sig den hit men inhemsk smittspridning innebär att vi kan ha en fortsatt smittspridning i landet utan att vi fyller på med ny smitta utifrån. När det gäller den patient som nu gick bort kanske det inte ens går att spåra ursprungskällan längre.

– När man börjar hitta ett antal sådana fall då är vi i ett läge där vi har en smittspridning i landet, som alltså inte är beroende av import. Om man har ett antal sådana fall måste man ändra strategi från att försöka stoppa smittan från att komma till Sverige till att minska smittan i Sverige.

Är vi där nu?

– Nej, vi tycker väl inte det men vi börjar närma oss det. Vi får se om detta är några enstaka fall eller om det är toppen på ett isberg.

Anders Tegnell säger att man nu börjat ta prover på personer utanför de grupper som tidigare provtagits, bland annat på influensapatienter. Om fler fall dyker upp den vägen pekar det mot att smittan nu sprids inom landet.

– Om man ändå tar prov för influensan kan man lika gärna göra det för coronaviruset, säger han.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) skriver i en kommentar till DN:

”Mina tankar går till de anhöriga till den avlidne patienten. Det är naturligtvis förfärligt för dem och jag känner med dem. Vi vet att särskilt äldre och personer med andra underliggande sjukdomar får de mest allvarliga konsekvenserna av coronaviruset. Det är därför oerhört viktigt att skydda dem från smittan”.

Tidigare på onsdagen meddelade Region Stockholm att ytterligare 26 personer konstaterats smittade under tisdagen. Det innebär att totalt 233 personer i Stockholms län har smittats av det nya coronaviruset.

Det totala antalet personer som smittats i landet fortsatte att stiga under onsdagen. Utöver dödsfallet har över 120 nya fall bekräftats hittills, de flesta i Skåne, Västra Götaland och Stockholm.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.