Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-skjuten-i-centrala-stockholm/

STHLM

Advokat skjuten i centrala Stockholm – har förts till sjukhus

03:18. En person skjuten på Kungsholmen i Stockholm

På fredagsmorgonen sköts en man i 50-årsåldern på Kungsholmen i centrala Stockholm. Mannen är advokat och har anmält att han under en längre tid haft en hotbild mot sig, utan koppling till hans yrkesutövning.

En person har nu anhållits misstänkt för anstiftan till försök till mord – men den misstänkte skytten är fortfarande på fri fot.

Larmet om skottlossning nådde polisen vid niotiden på fredagsmorgonen. Flera skott hade hörts avlossas och på en adress på Kungsholmen påträffades en skottskadad man. Flera personer har under dagen tagits in till förhör.

Vid 15-tiden meddelade åklagarmyndigheten att en person har anhållits misstänkt för anstiftan till försök till mord. Senast på måndag klockan 12 måste åklagaren besluta om den anhållna personen ska släppas eller begäras häktad, uppger åklagarmyndigheten på sin hemsida. Den person som höll i vapnet är dock fortfarande på fri fot.

Bild 1 av 2 Polisens tekniker på plats på Kungsholmen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Polis undersökte den misstänkta brottsplatsen med hundar.
Foto: Kevin Chang

Den skottskadade mannen fördes med ambulans till sjukhus där han opererades. Vid 14-tiden uppger sjukhuset för DN att mannens skadeläge är allvarligt men stabilt. 

Mannen var vaken och talbar när polis och ambulans kom till platsen.

– Vi kunde prata med målsäganden men vad som framkommit där kan vi inte berätta, men vi har kunnat få viss information, säger Anna Westberg.

Aetmat Eismael arbetar i närheten och råkade passera platsen kort efter att skjutningen hade ägt rum. Två personer hade då hunnit fram till den skadade mannen och försökte hjälpa honom.

– Det gick så snabbt. Han låg bara på marken med huvudet mot väggen. En kvinna och en man höll i honom och det var blod vid huvudet på honom, säger hon. 

Kort därefter kom polis till platsen, berättar Aetmat Eismael. 

– Polisen kom först. Ambulansen kom ungefär tre minuter senare. Jag hörde mannen säga ”Det gör ont”.

Ett stort område spärrades av vid den misstänkta brottsplatsen. Foto: Kevin Chang

Händelsen chockade många boende på Kungsholmen. Den inträffade när många var på väg till jobbet och flera blev vittne till efterdyningarna av skottlossningen.

Alvaro Romero som jobbar i närheten av den misstänkta brottsplatsen säger till DN att han såg den skottskadade ligga utomhus intill en husfasad.

– Jag såg honom göra tummen upp mot ambulanspersonalen, säger han.

En annan person som DN talat med och som kom ut på gatan strax efter skottlossningen såg mannen ligga blödande på trottoaren.

– En polis var redan där, de kom innan ambulansen, och polismannen höll över hans mage för att stoppa blodflödet. Han var vaken och pratade, säger vittnet till DN.

00:29. Ett av de första vittnena på platsen såg den skjutne mannen. "Han sa till polisen att han hade ont", säger Aaetmad Eismal till DN.

Den skjutne mannen är advokat och har jobbat med flera stora mål. Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander bekräftar för DN att det är en av deras medlemmar som har skjutits.

– Jag har inte hört talas om att det har hänt tidigare. Jag känner inte till att en advokat har blivit skjuten på det här viset. Så det är ju oerhört allvarligt, säger Mia Edwall Insulander.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander Foto: Anette Nantell

Mannen har under en längre tid uppgett att han haft en hotbild mot sig. Han har vid flera tillfällen anmält en person och ansökt om besöksförbud. Hotbilden ska inte ha någon koppling till hans yrkesutövning.

Polisen meddelar att man i nuläget hanterar mordförsöket som en isolerad händelse utan känd koppling till nyligen inträffade våldsbrott.

– Vi ser ingen koppling till våldsbrott som har varit i närtid mellan kriminella grupperingar, säger Anna Westberg.

Om dådet har en koppling till den hotbild han upplevde eller till hans yrke som advokat vill polisen inte svara på.

– Vi kan inte kommentera den eventuella motivbilden än, det är för tidigt i utredningen. Men vi håller på att sammanställa all information nu, säger Anna Westberg.

En teknisk undersökning görs på platsen och när DN:s team var där sökte en av polisens tekniker i vit skyddsdräkt spår utanför porten. Polisen har även genomfört dörrknackning i området för att samla uppgifter.

En förundersökning om försök till mord är påbörjad.