Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-skog-av-mat/

STHLM

En skog av mat

Dante Hellström plockar blad vid Fisksätra sporthall. Vem som helst får skörda: ”Vi vill att alla ska komma hit och plocka. Det är därför vi odlar mycket mynta och oregano, som människor tycker om”.
Bild 1 av 7 Dante Hellström plockar blad vid Fisksätra sporthall. Vem som helst får skörda: ”Vi vill att alla ska komma hit och plocka. Det är därför vi odlar mycket mynta och oregano, som människor tycker om”. Foto: Meli Petersson Ellafi
Vindruvor. Dante Hellström testar tolv olika sorter för att se vilka som ger bäst skörd mot sporthallens långa, varma tegelvägg.
Bild 2 av 7 Vindruvor. Dante Hellström testar tolv olika sorter för att se vilka som ger bäst skörd mot sporthallens långa, varma tegelvägg. Foto: Meli Petersson Ellafi
Bild 3 av 7 Havtorn. Den taggiga buskens bär är extremt rika på vitaminer. Foto: Meli Petersson Ellafi
Bild 4 av 7 Oregano. Det finns många kryddväxter i matskogen. Oreganons blad och blommor ger smak och gör maten vacker. Foto: Meli Petersson Ellafi
Bild 5 av 7 Minikiwi. En klätterväxt som liknar kiwi och är väldigt god, och äts hel med skal. Foto: Meli Petersson Ellafi
Bild 6 av 7 Nakenkorn. Ett spannmål som inte behöver tröskas. Det är bara att plocka. Foto: Meli Petersson Ellafi
En fyrtio meter lång södervägg med finaste mikro­klimat. ”Perfekt för att odla”, säger Dante Hellström. Här med Helene Götberg, Odla med solen.
Bild 7 av 7 En fyrtio meter lång södervägg med finaste mikro­klimat. ”Perfekt för att odla”, säger Dante Hellström. Här med Helene Götberg, Odla med solen. Foto: Meli Petersson Ellafi

Pallkragen har nått sin peak i Stockholm – nästa steg är skogsträdgården. I Fisksätra odlas en av Stockholms fyra matskogar. Mot sporthallens bruna murvägg växer redan vindruvor, minikiwis och aprikoser.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in