Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/en-sommarpromenad-i-coronans-stockholm/

STHLM

En sommarpromenad i coronans Stockholm

Barbro Johansson och Sussi Holm på promenad.
Barbro Johansson och Sussi Holm på promenad. Foto: Paul Hansen

Trots den pågående pandemin gör personal och boende på äldreboendet Djuröhemmet vad de kan för att hitta glädjestunder i vardagen.

DN:s Paul Hansen fångade ett ögonblick av ljus i coronakrisen.

Sommaren ler sitt allra soligaste leende när Sussi Holm tar ut Barbro Johansson på en promenad i Djurös prunkande natur. Gullviva, johannesört, gulmåra, förgätmigej, vilda ängsblommor kantar vägen. Dagens skörd ska pryda kaffebordet på Djuröhemmet. 

Barbro Johansson började arbeta redan som tolvåring med att städa och passa barn. Hon utbildade sig till och jobbade som barnsköterska innan hon avslutade sitt långa yrkesliv med att arbeta i ett militärt förråd. ”Det jag inte vet om militära prylar är inte värt att veta.” Till Djuröhemmet flyttade hon förra året och stortrivs. 

Äldreboendet är helt förskonat från coronasmitta och alla i personalen bär skydd för ansiktet, även utomhus. Alexandra Lanthén, tillförordnad enhetschef, berättar att man var snabb med att ta beslut om besöksförbud och att införa strikta rutiner. 

Kring hemmet finns det stora ytor och grönområden att tillgå och undersköterskan Sussi Holm tar ut Barbro Johansson och de andra boende på promenader så ofta det går. 

– Jag arbetar med aktiviteter på dagverksamheten. Jag har världen roligaste jobb, den uppskattning och glädje man får tillbaka är oslagbar, säger Sussi Holm.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt