Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Endast två av tio är för Nobelhuset

Foto: AFP Photo/DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS

Bygget av Nobelhuset på Blasieholmen har ett svagt stöd bland stockholmarna. 22 procent är för, 44 procent är emot, resten har ingen åsikt eller känner inte till det.

I innerstaden är varannan negativ till bygget.

Trots stor uppmärksamhet i medierna visar DN/Ipsos undersökning att var femte stockholmare inte har hört talas om planerna på ett Nobelcenter. 15 procent har ingen åsikt i frågan.

Det starkaste stödet har huset hos stockholmare mellan 30 och 44 år, av dem är 26 procent för. Det starkaste motståndet finns hos personer över 60, där är 74 procent emot bygget. Män är över lag mer positiva än kvinnor, 28 procent av männen stöder projektet, mot 15 procent av kvinnorna.

Bland partierna har bygget starkast stöd hos centersympatisörer, 35 procent är för, följt av miljöpartister med 29 procent. Mest negativa är liberaler, 57 procent är emot, och vänsterpartister, 52 procent.

Stockholms kommunfullmäktige godkände detaljplanen i slutet av april, med röstsiffrorna 54 mot 43.

Stockholms stad hyr ut tomten – som kan vara värd en miljard och kanske mer – till Nobelstiftelsen för fyra miljoner kronor om året och ser till att den blir klar att bygga på. Stadens kostnad för projektet beräknas till 217 miljoner kronor. Men hur mycket löftet att stå för de arkeologiska undersökningarna kommer att kosta är oklart.

– Det jag är orolig för är att de arkeologiska utgrävningarna kan dra i väg i tid och kostnader, sade exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) till DN tidigare.

Länsstyrelsen var kritisk i sitt första remissyttrande och menade att den dominanta byggnadens avtryck i en känslig miljö var ett problem.

Men nu, sedan huset krympts och bland annat blivit tre meter lägre, hotar länsstyrelsen inte längre med att upphäva detaljplanen.

Flera andra remissinstanser har inte ändrat sig. Skönhetsrådet avstyrker förslaget och menar att huset skadar ett av Stockholms känsligaste stadssammanhang. Även Stadsmuseet och Statens fastighetsverk avstyrker. Riksantikvarieämbetet menar att förslaget inte har bearbetats tillräckligt avseende byggnadshöjd.

Detaljplanen har överklagats till Länsstyrelsen av Statens Fastighetsverk, Fastighets AB L E Lundberg, Fastighets AB Hovslagaren och därutöver av omkring 40 privatpersoner och föreningar.

Vid Länsstyrelsens prövning bedöms om detaljplanens utformning strider mot reglerna i plan- och bygglagen. Beslut kommer att fattas under hösten.

I dag används området på Blasieholmens nordöstra hörn bland annat av Waxholmsbolaget och till fartygsservice. Staden äger tre byggnader på tomten. den äldsta är tullhuset från 1876, ritat av Axel Fredrik Nyström, som användes fram till 1942 till hamnens tullverksamhet.

Tullhuset ska rivas, staden hittar ingen ny placering för det. I en intervju med DN i början av juni yttrade sig kungaparet om byggplanerna.

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att vrida åt olika håll. Och varför gräva ned sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, sade Carl XVI Gustaf.

– Varför inte ha ett referendum? föreslog drottning Silvia.

Fakta.Undersökningen

Ipsos har under perioden 27 september–11 oktober intervjuat 768 röstberättigade väljare genom digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad respondentpanel.

Frågan som ställdes var: ”Det finns planer på att bygga ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Är du för eller emot att det byggs ett Nobel Center på Blasieholmen?”

1. Vet du vad det här är för byggnad? 2. Vad tycker du om att den ska byggas?

Foto: Hampus Andersson

Sofia Thesander, Liljeholmen:

1. ”Nej du, det har jag ingen aning om.”

2. ”Ett Nobelcenter? Åh va spännande! Det känns helt rätt att det byggs i Stockholm och Blasieholmen är en bra plats där historien är närvarande.”

Foto: Hampus Andersson

Anna Ehn, Nacka:

1. ”Ja, det är Nobelmuseet, eller nej Nobelcentret.”

2. ”Byggnaden i sig är det väl inget fel på. Men det är historisk mark man beträder. Någonstans måste det gamla få finnas kvar. Sedan är området inte så tillgängligt för allmänheten. Jag skulle gärna se en uppfräschning av platsen, men det behöver man ju inte bygga något  Nobelcenter för.”

Foto: Hampus Andersson

Erik Lindmark, Saltsjöbaden:

1. ”Jadå, det är Nobelcentret.”

2. ”På bilden ser det bättre ut än vad jag trodde. Samtidigt är det väldigt synd att de gamla tullhusen ska rivas. De bidrar till att ge sjöstaden Stockholm sin prägel, säger jag som inbiten Stockholmare. Jag är helt klart positiv till ett Nobelcenter, men kanske inte just på Blasieholmen.”

Foto: Hampus Andersson

Åke Nilsson, Grödinge:

1. ”Det är väl det där Nobelhuset.”

2. ”Jag tycker det är en bra idé. Jag vet att det är många som har starka åsikter kring detta. Somliga får sin utsikt skymd har man ju hört. Men jag har inga problem med huset. Nu bor jag i och för sig ute på landet och där störs jag inte så mycket av vad som händer inne i stan.”

Foto: Hampus Andersson

Andreas Jakobs, Chur, Schweiz:

1.” Har det något med Nobel att göra?”

2. ”Jag tycker inte att det passar in i omgivningen. Det är för modernt. Och ni har ju redan ett fint Nobelmuseum i Gamla Stan. Jag besökte det för några år sedan, det var ganska intressant faktiskt.”

Foto: Hampus Andersson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.