Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Enklare att cykla i Stockholm

Stockholm stad satsar en miljard kronor på att utveckla cykelvägnätet i huvudstaden. För att undvika trafikkaos måste fler åka kollektivt, gå och cykla. Det är utgångspunkten i den cykelplan för Stockholm som trafikkontoret tagit fram.

Planen innehåller förslag på utbyggnad av pendlingsstråk, huvudstråk och lokalstråk i cykelnätet.

– Att cykla i Stockholm ska vara tidseffektivt, enkelt och säkert, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Cykelstaden Stockholm ska stärkas och bli i klass med Amsterdam. Förutsättningarna för ett ökat cyklande och förbättrad framkomlighet i Stockholms stad med fokus på pendlings- och arbetsresor har varit Trafikkontorets huvudinriktning.

I planen finns bland annat förslag på ändrade trafikregler. Det ska bli tillåtet att svänga till höger med cykeln vid rött ljus och även att cykla mot enkelriktat. Vägvisningen ska bli bättre med tydligare skyltar, servicen för cyklister ska bli bättre med genom tillgång till cykelpumpar, servicestationer med verktyg och fler cykelparkeringar.

– Trafiksituationen är knölig i dag och cykelplanen är ett led i trafikutvecklingen, säger Ulla Hamilton.

Den 15 mars beslutar trafik- och renhållningsnämnden om att skicka ut förslaget till ny cykelplan på bred remiss.

Enligt trafikkontoret bidrar ökad cykeltrafik till bättre miljö, ökad framkomlighet och positiva effekter på folkhälsan. Målet till 2030 är att andelen som cyklar ska vara 15 procent vid högtrafik.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.