Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ensamkommande ny målgrupp för heroinlangare

Foto: Christine Olsson/TT

Heroinmissbruket i Rinkeby, Tensta och Husby ökar. Enligt polisens bedömning är nio av tio av missbrukarna ensamkommande flyktingar.

Heroinhandeln har tidigare utgått från Sergels torg i innerstan. Men enligt SVT Nyheter har trygghetsvärdar under det senaste halvåret larmat om att det pågår omfattande handel med drogen i centrumkärnorna och på tunnelbaneperronger i Rinkeby, Tensta och Husby.

Baserat på samtal med boende i området och information från Trygghetscentralen och övervakningskameror konstaterar polisen att missbruket av heroin har ökat i distriktet.

Erik Ahnlund, gruppchef för polisen i Rinkeby-Kista, säger till DN att man bedömer att nio av tio personer som grips för heroinmissbruk i Rinkeby är ensamkommande flyktingar.

– Heroin är extremt beroendeframkallande. Att missbruket når människor som lever under svåra förhållanden gör att risken att hamna utanför samhället blir väldigt stor, säger Erik Ahnlund.

Heroinhandeln i området är ett nytt fenomen. Tidigare har det framför allt handlat om cannabis, kokain och det narkotikaklassade preparatet tramadol. Polisen noterar också att allt fler brukar heroin på gatan.

I och med att langarna har flyttat ut från innerstan så påverkas också tryggheten i förorterna. Polisens insatser har tidigare handlat om att göra de offentliga platserna trygga, men heroinhandeln är ett nytt problem som ställer nya krav på polisen.

– Vi kan inte göra så många gripanden som vi hade behövt utifrån den information vi har vilket gör att jag känner mig väldigt otillräcklig när jag ser problemen med heroinet, säger Erik Ahnlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.