Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/eric-torell-skots-till-dods-nu-faller-domen/

STHLM

Eric Torell sköts till döds – de åtalade poliserna frias

01:25. Chefsrådman Erik Lindberg angående domen: Vi anser att åklagaren inte har kunnat styrka sina antaganden i åtalet.

Alla tre poliser som åtalades efter dödskjutningen av 20-åriga Eric Torell i Vasastan i centrala Stockholm den 2 augusti förra året frias. 

– Det var bra för tilliten till rättsväsendet att det prövades i domstol, säger advokat Thomas Martinsson.

De nu friade poliserna är enligt Kjell Ahlin på polisförbundet ”ohyggligt lättade”.

I dag föll domen mot de tre poliser som åtalades efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom. Alla tre poliserna frias från åtalen som rörde vållande till annans död i ett fall och tjänstefel i två fall.

Av domen framgår att rätten gått helt på försvarets linje. Man anser inte att chefsåklagare Martin Tidén lyckats leda i bevis i vilken ordning de 25 avlossade skotten föll, vilket gör det omöjligt att dela in skjutsekvensen i två olika delar; en legal och en straffbar. Enligt rätten hade poliserna nödvärnsrätt under hela förloppet.

Rätten anser inte heller att poliserna haft möjlighet att utöva verksanskontroll, så som åklagaren har påstått:

– Det är inte rimligt att poliserna i den inbillade extremt hotfulla situationen skulle ha stannat upp mellan de näst sista och sista skotten när övriga 23 skott som avlossats i snabb följd har godtagits. Poliserna slutade skjuta när de upplevde att hotet inte längre kvarstod, säger chefsrådman Erik Lindberg som varit rättens ordförande.

Han noterar att det kan tyckas anmärkningsvärt att poliserna sköt hela 25 skott vid tillfället. Antalet skott har dock inte varit föremål för rättens prövning.

– Vi har prövat omständigheterna kring de två skott som åklagaren hävdar var skott nummer 24 och 25, då åklagaren menar att polisernas nödvärns rätt upphört, säger Erik Lindberg. 

Rättens ordförande chefsrådmannen Erik Lindberg. Foto: Claudio Bresciani/TT

Rätten konstaterar att vare sig den medicinska eller den tekniska utredningen kunnat avgöra i vilken ordning skotten sköts. De två skott som träffade Eric Torell i ryggen träffade inte heller rakt bakifrån, skotten träffade med en tydlig vinkel. Eric Torell hade alltså inte hunnit vända sig om helt och hållet och poliserna upphörde att skjuta i det ögonblick de uppfattade att det upplevda hotet var avvärjt.

Rätten godtar att poliserna uppfattat situationen som ”akut farlig”.

Trots att man vid upprepade tillfällen skrek ”polis stanna”, fortsatte mannen gå mot dem och han höjde också vapnet mot en av dem. Sammantaget såg fem olika poliser Eric Torell, men ingen av dem uppfattade att det handlade om en ung man med Downs syndrom med ett leksaksvapen – samtliga bedömde honom som farlig.

– De såg mannen på avstånd, han hade keps med skärmen framåt och leksaksvapnet likade en riktig kulsprutepistol, säger Erik Lindberg.

I domen står det att utredningen visat att poliserna var av den uppfattningen att de skulle bli beskjutna av en man med automatvapen med risk för sina liv – de befanns sig i en inbillad nödvärnssituation, något som åklagaren inte kunnat motbevisa.

– Det dödliga våldet var därför inte uppenbart oförsvarligt, säger Erik Lindberg.

Inte heller när det gäller den åtalade polisinsatschefens agerande kan tingsrätten slå fast att det har rört sig om tjänstefel. 

– Det inträffade är naturligtvis en stor tragedi för alla inblandade parter men förstås främst för den unge mannens familj. Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa, säger han.

Domen för de tre poliser som åtalats för skotten som dödade 20-årige Eric Torell förra sommaren delas ut i Rådhuset i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger i en kommentar att hon anser att det är bra att den tragiska händelsen blivit så gediget utredd och att poliserna har friats:

– Det som skedde har påverkat många poliskollegor, men vad själva domen får för konsekvenser för svenskt polisarbete är för tidigt att säga. Det måste jag återkomma till när jag hunnit sätta mig in i domskälen mer ordentligt.

 

Kjell Ahlin, Polisförbundet Stockholm, uppger att de nu friade poliserna är ”ohyggligt lättade”.

 – Jag hoppas att familjen i sin sorg fått svar på sina frågor. För oss poliser gäller att vi lär oss varje dag, och det kommer vi att fortsätta med, säger han.

Advokat Anton Strand, som företräder en av de nu friade poliserna, är inte förvånad över den friande domen.

– Jag kan konstatera att rätten gått helt på advokaternas linje. Jag hoppas att åklagaren inte kommer att överklaga, för precis som jag sa innan åtal väcktes så fanns det inga förutsättningar att få till en fällande dom, säger han. 

Advokat Anton Strand. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anton Strand, som endast snabbt hunnit ögna igenom domen, säger att han uppfattar att poliserna friats med ”bred marginal”.

– Det gör inte tragiken i ärendet mindre. Ingen ville att det skulle gå så fel, säger han.

Advokat Thomas Martinsson delar uppfattningen att bevisningen var svag redan från början, men anser att det var bra att saken prövades i tingsrätten.

– Nu har allt utretts med full insyn. Det är bra för allmänhetens förtroende att det prövades.

Rättens ordförande Erik Lindberg har inga synpunkter på att åtal väcktes.

– Det var både bra och lämpligt att få fallet prövat. Såväl för sakfrågans skull som för Eric Torells familj och de åtalade polisernas, säger han.

Annika Norée, docent i straffrätt, anser att det är en väntad och välformulerad dom:

– Rätten har gjort en korrekt bedömning av bevisläget. Den kommer fram till att även om det vore bevisat att skott nummer 24 eller 25 var det dödande skottet så skulle poliserna inte ha fällts eftersom de befann sig i en nödvärnssituation, säger hon.

I likhet med domstolen anser hon att det hade varit ”verklighetsfrämmande” att dela upp det kort skjutförloppet i en legat och en straffbar del.

Även hon anser att det är bra att fallet blev prövat.

Det är i nuläget okänt om chefsåklagare Martin Tidén avser att överklaga domen.

En av nämndemännen var oenig med tingsrättens slutliga bedömning.  ”Det våld som brukats mot Eric Torell var uppenbart oförsvarligt. Klart är att Eric inte avlossat ett enda skott på platsen. Vid detta förhållande var det oförsvarligt att skjuta ytterligare två skott när Eric vände ryggen mot poliserna, utan att dessförinnan kontrollera vilken verkan tidigare massiv eldgivning haft.”

Läs mer: Det hände natten då Eric Torell dödades av polisen

Läs mer: Här är polisen radiotrafik under insatsen 

Erics mamma inför rättegången: Det finns inga vinnare i det här