Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 00:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-helmerson-hon-brukade-spilla-vin-pa-bellman-och-figurerar-pa-en-latt-ekivok-teckning/

STHLM

Erik Helmerson: Hon brukade spilla vin på Bellman och figurerar på en lätt ekivok teckning.

Västerbroplan 17.19.

Erik Helmerson
Rätta artikel

”Man kan byta i Marievik också”, säger kollegan Lisa när vi småspringer till blåbussen. ”Alla bussar stannar i Marievik, det är precis före Liljeholmen.”

Ja. Just denna plats vet jag mycket om. Man skulle kunna säga att jag är en av Stockholms verkliga kännare av Marievik.

Det är mycket vackert där. För mitt inre ser jag hur själva viken vimlar av dessa segelbåtar som om våren letar sig in under Stockholms alla broar. Marie, som gav platsen sitt namn, var en ryktbar gästgiverska mot 1700-talets slut; hon brukade spilla vin på Bellman och figurerar på en lätt ekivok teckning av självaste Sergel.

Marievik lämpar sig, tänker jag, synnerligen väl för flanerande. Om hösten kan man sätta sig på en ranglig stol på något av strandcaféerna och beskåda människor som är yngre än man själv och har mer bråttom med livet. På andra sidan viken skymtar det gamla bryggeriet, numera boulehall och restaurang.

Stockholmare fiskar gärna från någon av Marieviks klippor, eller badar en augustikväll. Då hörs musik från den lilla utomhusscenen några hundra meter bort. Vad vore livet utan Marievik? 

Tyvärr har jag aldrig varit där. Inte satt ett enda fotavtryck på platsen. Däremot har jag gjort mig en bild som åren fyllt i och fördjupat. Marievik, med sitt vackra namn, är för mig själva essensen av allt som är bra med Stockholm.

Gud förbjude att jag någon dag hamnar där, och låter verkligheten ställa sig mitt i vägen för min dröm.

Erik Helmerson är ledarskribent och tycker annars att Stockholms vackraste namn är Stora skuggan.