Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-helmerson-mitt-valdskapital-ar-i-en-utgangen-valor/

STHLM

Erik Helmerson: Mitt våldskapital är i en utgången valör

Vasastan 12.01

Rätta artikel

Vi kommer fram till baren, Anders i tröja med klubbmärket, jag med halsduk med färgerna. ”Jag kan tyvärr inte servera er”, säger bartendern. ”Ni får ta av er de där först.”

Om ett par veckor börjar Allsvenskan. Svenska cupen är redan i gång. Det är säsongens andra besök på den bar dit vi går före matcherna. Men nu är det alltså stopp.

”Det är för mycket skit. Förra helgen var det slagsmål med knivar och grejer”, säger bartendern. ”Vi hittade knark mellan kuddarna i soffan. Nu har vi bestämt oss: ingen mer servering till fotbollsfans.”

När Anders och jag diskuterar det hela, och efteråt när jag återberättar det, använder jag de vederbörliga avsmaksmarkörerna. ”Det är för jävligt. Våldet inom fotbollen... Fy fan! De förstör för vanliga supportrar.”

Det är inte hederligt. En del av mig gnuggar händerna och tänker: ”Coolt! Kör hårt!”

Jag är från Bromma och snart mer än medelålders. Jag samlar på plommonstop, för sjutton gubbar. Jag använder uttryck som ”för sjutton gubbar”. Mitt våldskapital är inte bara lågt, det är i en sedan länge utgången valör, som en tiokronorssedel. Hur många chanser har jag att framstå som lite hård, lite farlig? 

Fotbollen ger mig den chansen. Våldet finns alltid där, under ytan, i ramsor, i kroppsspråk, i uttryckssätt. Jag är bra på att ta avstånd, utåt. I själva verket är det en del av vad som drar mig dit.

Om man hittade ett mirakulöst sätt att få våldet att försvinna, som när man renar vatten från kolerabakterier – skulle jag ens fortsätta att gå?

Erik Helmerson är ledarskribent och svensk mästare i fotboll. Han behöver en ny bar.