Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Vad kallar man en sådan? Cyklopat?

Årsta 08.46.  

Nej, hon kanske inte borde ha försökt korsa cykelfilen just då. Inte när han kom där genom regnet på sin racercykel, klädd i reflexgult. Jag trodde det skulle gå riktigt illa, han kom så fort, men det blev ingen riktig krock. Bara en lätt sammanstötning; jag kunde höra det skarpa frasandet av kläder-mot-kläder.

Hon blev chockad, frös i steget och ropade något. Han däremot. Det var som som om inget hänt, som om hon aldrig funnits, som att hans cykelfärd bara gått genom tomma luften. Han vände inte ens på huvudet. Vad kallar man någon som beter sig så? Cyklopat?

Nu är detta ingen tröttsam ”Cyklister är dumma i huvudet”-text. Man blir inte en sämre människa för att man färdas på två hjul, inte heller om det är fyra eller för den delen två fötter. Nej, det är mest en vädjan: Se varandra. Bekräfta varandra. Be om ursäkt.

Den där buffligheten. Man tränger sig före i tunnelbanan. ”Råkar” knuffa till någon som går för långsamt. Släpper dörren i den bakomvarandes ansikte. Och man gör det med huvudet lätt framåtböjt – precis som cyklisten i reflexgult – och blicken i backen, som en ilsken buffeltjur. Det finns förstås aggressivitet i den där blicken, men det finns rädsla också.

Jag tror att himmelriket är en plats där människor ser varandra i ögonen, glatt, nyfiket, frimodigt, generöst. De råkar kanske knuffas där också, vingarna kanske ställer till det emellanåt. Men då tittar änglarna upp, möter varandras blickar, säger förlåt, ler.

Erik Helmerson är ledarskribent och saknar Magdalena Ribbing.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.