Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-helmerson-varfor-ska-vi-ta-hansyn-till-sportfanarna-och-inte-tvartom/

STHLM

Erik Helmerson: Varför ska vi ta hänsyn till sportfånarna och inte tvärtom?

Västerbron 17.21.

”Viktig information! Söndagen den 25/8 mellan 11.00 och 21.30 kommer Henmilen att pågå i Stockholm. Räkna med stora inskränkningar i trafiken.”

Ni har sett skyltarna, de dyker allt oftare upp i innerstaden. Någon bestämmer sig, trots att hela övriga Sverige ser ut exakt som en orienteringsskog, för att anordna ett idrottsjippo just i landets enda storstad. Någon annan ger tillstånd. Resten får gott anpassa sig.

Så förslösas ännu en dag då Uranium Goretex Man 2019 spärrar av city och samtliga malmar. 1.521 deltagare, som samtliga ser ut att behöva ett bra ligg och en cheeseburgare, försöker bli den första som kommer under drömtiden 7 timmar med olika krystade regler:

Hoppsasteg 12 km på simfotsbeklädda ben, därefter 16 fjärdingsvägar så kallad taxmarsch på alla fyra varpå deltagaren ska göra armhävningar på taket på en taxi som kör från Zinken till Brommaplan. Avslutning: Tre mil naken Mälarsimning med polkagrismönstrat ubåtsperiskop på huvudet.

Och resten av staden? Vi får väl stanna hemma, vi som inte förväntas stå på Drottninggatan och bröla ”Kämpa Henning!” när någon tax med ett visst nummer passerar. Annars avslutas målgången med skilsmässa.

Jag har ett ödmjukt förslag. Nästa gång Mega Menopause Man ska avhållas i Stockholm kunde kanske resten av stadslivet bara få pågå? Visst blir ansträngningen för deltagarna så mycket större, och därmed bättre, om de måste springa eller cykla slalom mellan fredliga flanörer, kvittrande kroggäster och brummande bilister?

Nya skyltar kunde författas: ”Söndagen den 25/8 pågår, som alltid, stadsverksamhet i Stockholm mellan 00.00 och 23.59. Det innebär att den som deltar i ett sportlopp under dessa tider måste räkna med mycket kraftiga inskränkningar såsom rödljus, bilar, bussar, cyklister, gångtrafikanter och uteserveringar.”

Erik Helmerson är ledarskribent och skulle gärna träna mer om det gick att förena med värdig klädsel. Läs gärna även hans krönikor om rulltrappshaverier och fotbollsvåld.