Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-ohlsson-det-hogsta-ljudet-borde-vara-klicket-av-schackpjaser/

STHLM

Erik Ohlsson: Det högsta ljudet borde vara klicket av schackpjäser

Kungsträdgården 09.44

Passerar genom Kungsträdgården en tidig förmiddag. Där pågår en intensiv trafik av gaffeltruckar som kör kravallstaket och traktorer som plockar upp sopsäckar.

Kungsträdgården marknadsförs som ”Stockholms vardagsrum”. Men för mig känns parken mer som en unken gillestuga med kvarglömt julpynt.

En spatsertur genom Stockholms city under den gångna sommaren har sett ut ungefär så här:

Promenad förbi Sergels torg och Slussen, under ackompanjemang av tryckluftsborrar och bulldozrar. Kryss mellan utflyktsbåtarnas kundfiskare vid Skeppsbron och Rädda barnens bidragsraggare i Götgatsbacken. Ständig beredskap för att ge plats åt Ubermoppar, elsparkcyklar och lycrafantomer.

I denna villervalla skulle Kungsträdgården kunna vara oasen som erbjuder lugn och ro. Men icke.

För här pågår RIX FM Festival. Eller koreansk kulturfestival.  Eller Barnens dag. Eller Männens natt. 

”Festligheterna” innebär att större delen av Kungsträdgården blockeras av tält i smutsvit glasfiberväv. Breda skäggiga vakter skyddar den heliga Graal: utskänkningsdisken där det pumpas starköl i plastglas. Till tonerna av öronbedövande högtalarmusik.

Nej, driv månglarna ur templet. Det högsta ljudet i Kungsträdgården borde vara klicket av schackpjäser och den starkaste drycken kaffe. 

Erik Ohlsson är DN:s Mellanösternkorrespondent. Hans favoritpark är Getsemane i Jerusalem, där Jesus och lärjungarna bad kvällen före korsfästelsen. Läs även hans krönikor om vad dagens barn kan tänkas rita och om gravsmyckning på Katarina kyrkogård.