Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-ohlsson-fotboll-utan-visselpipa-reflexvast-och-tvatusenkronorsdojor/

Sthlm i mitt hjärta

Erik Ohlsson: Fotboll utan visselpipa, reflexväst och tvåtusenkronorsdojor

Folkungagatan 15.41.

Droskan är inte mycket till park. Bara en glugg mellan två av östra Södermalms mer oinspirerande fastigheter. Varför detta tveksamma grönområde kallas Droskan har jag ingen aning om. 

Förutom den sedvanliga sandlådan finns i Droskan också en liten konstgräsplätt med fotbollsmål och Gunnebostängsel. När jag cyklade förbi parken för ett tag sedan hade en brokig skara lirare intagit fotbollsplanen.

Det var två män i yngre medelåldern, dagispappor eller barnlediga fäder om jag får gissa. De hade sällskap av några barn i bävernylon samt två lite äldre kisar, som vid en hastig anblick såg ut att ha tillbringat mycket tid på Droskans parkbänkar.

Sällskapet tryckte enmål, som det hette förr i tiden på Söder. Bollen de spelade med var allt annat än välpumpad. Men fotbollsmatadorerna på Droskan brydde sig inte om sådana småsaker. Det skreks och tjoades. Det haj-fajvades, viftades efter passningar och gestikulerades på bästa Zlatan-manér.

Inga visselpipor, reflexvästar eller tvåtusenkronorsdojor. Inte ens något ombyte av kläder. Men desto mer av den upprymdhet som infinner sig när man springer efter en fotboll. Och alla fick vara med.

Jag var på vippen att fråga om jag kunde få hoppa in på ett hörn. Men det gjorde jag inte. I stället cyklade jag vidare till mina säkerligen viktiga och betydelsefulla åtaganden. Medan spelet på Droskan böljade vidare.

Erik Ohlsson är DN:s Mellanösternkorrespondent. Han har en karriär som brytsäker högerback i diverse korplag, men det är många år och kilon sedan. Läs också hans texter om öltälten i Kungsträdgården och intresset för Hasse och Tages skrivarstuga i Vita bergen.