Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-ohlsson-kan-namnbyte-och-folkdrakter-piffa-upp-arlanda/

Sthlm i mitt hjärta

Erik Ohlsson: Kan namnbyte och folkdräkter piffa upp Arlanda?

Arlanda, Terminal 5 23.05.

”Att komma hem ska vara en schlager”. Boktiteln ploppar upp i huvudet när SAS-flighten SK 1600 från Bryssel ankommer Arlanda. Klockan är elva på kvällen.

Men det är ingen schlager jag landat i. Det är ett skillingtryck.

Kallt lysrörssken över ödsliga diarréfärgade granitgolv. Butiker och kaféer är igenbommade. 

På väg till tullkontrollen sitter foton på mer eller mindre kända stockholmare som hälsar ”Welcome to my hometown”. Bagagehallens glåmighet skapar en obarmhärtig kontrast till den käcka bildkavalkaden.

Väl ute ur flygplatsbyggnaden pockar frifräsande taxichaffisar på min uppmärksamhet. Krånglar mig in i en bil. På E4-an mot Stockholm grubblar jag över hur ett mer schlagermässigt Arlanda skulle se ut.

För det första måste det vara dygnet runt-öppet överallt. Ingen pardon. Det ser ju illa ut att flyghamnen i ”the capital of Scandinavia” – som pr-nissarna en smula högmodigt kallar Stockholm – rullar in trottoarerna långt före midnatt.

Och så borde de anställda ha folkdräkt. Jag tänker mig något i stil med den gotiska estetiken i skräckisen ”Midsommar”.  

Dessutom är namnet ”Arlanda” alldeles hopplöst oglamouröst. Flygplatsen i Belfast heter George Best Airport, efter den nordirländske fotbollslegenden. Då borde väl Stockholms storflygplats kunna döpas efter huvudstadens främsta bidrag till världsfotbollen – ”Nacka” Skoglund.

Kommen så här långt i funderingarna har klockan passerat midnatt. Jag är nästan hemma. Och inser att mina idéer om ett gladare Arlanda nog inte tål dagens ljus.

Erik Ohlsson är DN:s Mellanösternkorrespondent. Han gillar Riyads flygplats i Saudiarabien men ratar Basra i Irak. Läs även hans krönikor om vad dagens barn kan tänkas rita och om gravsmyckning på Katarina kyrkogård.