Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-ohlsson-pa-en-bergknalle-stod-simon-spies-och-skrattade-at-oss/

Sthlm i mitt hjärta

Erik Ohlsson: På en bergknalle stod Simon Spies och skrattade åt oss

Torö 14.12.

Helgutflykten gick till stenstranden på Torö utanför Nynäshamn. Sjö- och skogsluften piggade upp. När jag spanade ut över den blygrå fjärden kom jag att tänka på Simon Spies.

Spies var dansken som blev miljardär på att sälja charterresor till Medelhavet åt soltörstande skandinaver. Nu är han död sedan länge, men på 1960- och 70-talen var Spies hetast tänkbara stoff i skvallerpressen.

Resebyråkungen hade långt skägg, yvigt hippiehår och omgav sig med livvakter och unga damer. Och så lät han uppföra ett mycket originellt sommarställe på Torö. 

Jag har sett bilder på det cirkelrunda, kupolförsedda huset i plast, aluminium och glas: något av ett ufo som landat i den karga skägårdsnaturen.

Vore inte det en lagom avrundning på dagen att spana in Spies hus? Vi visste inte exakt var kåken låg, men en sökning i mobilen via Google Maps gav tydliga anvisningar.

Trodde vi. Efter att i närmare en timme snubblat omkring på hala klipphällar och parerat lömska trädrötter utan att hitta huset, förbannade vi allt vad digitala kartor heter.

Skogen och skymningen slöt sig kring oss medan vi diskuterade vägväl och väderstreck med alltmer forcerade röster. På en bergknalle reste sig en gammelgran med rikt förgrenad skägglav. Eller var det Spies själv som stod och skrattade åt oss?

Nåväl, våra medhavda hundar struntade blankt i Google och Spies. De var bara lycksaliga över att få omväxling till innerstadens bajsstinna och råttbemängda parker. 

Det fick vara gott så. En inställd husspaning är också en husspaning, för att travestera Ulf Lundell.

Erik Ohlsson är DN:s Mellanösternkorrespondent. Han gillar Muhammed Ali-moskén i Kairo. Läs även hans krönikor om vad dagens barn kan tänkas rita och om gravsmyckning på Katarina kyrkogård.