Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 03:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/erik-ohlsson-reggaeparty-och-nakenyoga-pa-golfbanan/

STHLM

Erik Ohlsson: Reggaeparty och nakenyoga på golfbanan

Nackareservatet 15.44.

Golfrunda i Björkhagen, en av säsongens sista. När vi ska slå ut från tredje hålets tee närmar sig en spelare i bollen före. En ung kille som gestikulerar mot skogsbrynet ett femtiotal meter bort:

– Hörni, det ligger en harmamma med nyfödda ungar därborta.

Egentligen är det osannolikt att man lyckats klämma in en golfbana här ute i Nackareservatet. Och bland ”riktiga” golfare ses banan i Björkhagen lite över axeln. Den är kort, och hårt trängd av det övriga friluftslivet.

Men det betyder också att det händer udda, minnesvärda saker här som inte har med själva spelet att göra. Jag tänker på en sommarkväll när jag är ute på en ensam runda. Plötsligt hörs reggaemusik. Ett gäng lokala rastamän har fixat grillparty nära utslaget till sjätte hålet. De tjoar i baktakt när jag försöker damma iväg bollen.

Eller en mycket arla junimorgon. Jag och kamrat Håkan har tagit oss fram till hål nummer fem. I en glänta sitter en kvinna och hälsar solen i slow motion. Utan kläder, omedveten om att den ostörda plats hon valt ut i själva verket är en golfbana.

Vi tittar diskret åt sidan. Som om morgontidiga gubbgolfare betraktar nudistyoga som den naturligaste sak i världen.

Okej, vanligtvis råkar vi inte på något mer uppseendeväckande än andra golfspelare. Men att möta nyss födda harpaltar, rastafarier och nakenyogis på banan sätter onekligen krydda på golftillvaron.

Erik Ohlsson är DN:s Mellanösternkorrespondent. Han ser vissa likheter mellan Beirut Golf Club och Björkhagen. Båda är trånga. Men i Björkhagen riskerar inte en felslagen boll att träffa minareten. Läs även hans krönikor om vad dagens barn kan tänkas rita och om gravsmyckning på Katarina kyrkogård.